Hlavní obsah

Lékaři v Madridu transplantovali srdce dvouměsíční holčičce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékařům v madridské nemocnici Gregorio Maraňón se podařila unikátní transplantace srdce u osmitýdenního dítěte. Vedle nízkého věku pacienta byl zákrok mimořádný tím, že darované srdce prošlo zástavou a dárce a příjemkyně měli odlišnou krevní skupinu, uvedla v pondělí agentura Reuters. Malá Naiara se nyní zotavuje v nemocnici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Zázrak se stal dvakrát," uvedl vedoucí dětské chirurgie v nemocnici Gregorio Maraňón Juan-Miguel Gil-Jaurena. Podle něj se operace za těchto podmínek podařila poprvé na světě. Zákrok komplikoval i fakt, že dárce a příjemkyně se nacházeli v odlišných regionech.

Srdce v těle dárce přestalo na několik minut bít. Bylo proto nutné ho napojit na mimotělní oběh, což je u tak malých dětí komplikovaný zákrok, aby se znovu obnovila jeho činnost. "Po obnově jsou postupy stejné jako u běžného vyjmutí," uvedl Gil-Jaurena. Transplantaci umožnily nové zdravotnické technologie a metody, které podle vedoucího chirurgického oddělení nebyly ještě před třemi roky dostupné. Podle nemocnice zákrok otevírá nové možnosti pro transplantaci v případě malých pacientů, kteří nemohou používat mechanickou srdeční podporu.

Nemoci srdce ohrožují i mladé

Zdraví

Podle informací, které zveřejnila madridská nemocnice, malé Naiaře lékaři diagnostikovali srdeční problémy ještě před narozením. Při operaci dítě vážilo pouhých 3,2 kilogramu. Podle lékařského týmu se její stav výrazně zhoršil den před zákrokem. "Asi by tady už nebyla, kdyby se jí nedostalo transplantace," uvedla vedoucí jednotky dětské transplantace Manuela Caminová.

Po hodinové zástavě srdce měl 5% šanci na přežití. Život mu zachránilo ECMO

Domácí

Španělsko patří k zemím na světě s nejvyšším počtem dárců orgánů. Na milion obyvatel připadlo v roce 2019 podle vládních statistik 49 dárců. V ČR to bylo ve stejném roce zhruba 29 dárců na milion obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám