Hlavní obsah

Kvůli změně klimatu chtějí na Novém Zélandu pěstovat ovoce v laboratoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Vědci na Novém Zélandu kvůli obavám o potravinovou bezpečnost v důsledku změn klimatu hodlají vypěstovat ovoce v laboratoři. Zkoušejí vytvořit ovoce bez částí, které se běžně vyhazují, jako je jádřinec jablka či slupka pomeranče. Zatímco o laboratorní verzi masa se pokouší několik týmů, u ovoce je to spíš výjimečné.

Foto: Craig Robertson/Plant & Food Research

Pěstování z rostlinných buněk borůvek v Petriho misce

Článek

Jak ve čtvrtek 7. září napsal list The Guardian, experti ve vládou podporovaném projektu Plant & Food Research ve městě Christchurch na jihu země pěstují ovocnou tkáň z rostlinných buněk. Doufají, že výsledek jejich snažení bude jednou chutnat, vonět a působit jako skutečné ovoce. Pokud bude bez slupek, zamezí se i vzniku odpadu.

Vědci věří, že jejich program pomůže zajistit potravinovou bezpečnost země.

„Tady na Novém Zélandu jsme dobří v pěstování konvenčních zahradnických plodin,“ uvedl vedoucí projektu Ben Schon. „Když se ale podíváme do budoucnosti, tak můžeme očekávat mnoho změn kvůli růstu populace, postupující urbanizaci a změně klimatu,“ dodal.

Po Singapuru také USA. První americké firmy nabízejí maso z laboratoře

Muži

Potraviny vypěstované v laboratoři by jednou mohly hrát klíčovou roli v udržitelném zemědělství, ale jsou stále ve velmi rané fázi vývoje, míní vědec z univerzity Massey v Aucklandu Ali Rashidinejad, který se zabývá potravinami, ale nepodílí se na projektu.

Koncept je teprve na začátku, a i pokud bude úspěšný, tak bude muset projít klinickými testy a schvalovacím procesem úřadů. To může podle Rashidinejada trvat několik let i desetiletí.

Pro rozmach laboratorního ovoce by mohl být brzdou rezervovaný postoj starší generace spotřebitelů. Naopak mladší lidé podle dostupných průzkumů rádi zkoušejí nové potraviny, pokud jsou zdravé a přispívají ke snižování dopadů potravinářství na životní prostředí, uvádí Rashidinejad.

Anketa

Chtěli byste vyzkoušet ovoce (nebo i jiné produkty) vypěstované v laboratoři?
Jednoznačně ano!
43,9 %
Jen když nebude zbytí.
14,6 %
Nikdy!
41,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 82 čtenářů.

Program Plant & Food Research vznikl před 18 měsíci a zaměřuje se na buňky borůvek, jablek, třešní, broskví, nektarinek, hroznů a tradičního novozélandského ovoce fejchoa. Výzkumníci upozorňují, že dospět k produkci nutričně hodnotného a chutného ovoce může trvat roky a také se to vůbec nemusí podařit.

Když počasí zlikviduje úrodu

Technologie by mohla mít využití v pěstování ovocných buněk v městské zástavbě, uvádí Sam Baldwin, ředitel strategie v Plant & Food Research. Tato varianta by mohla být levnější a mít menší uhlíkovou stopu než dovoz ovoce z dalekých krajů.

Evropská unie a Nový Zéland podepsaly dohodu o volném obchodu

Ekonomika

Laboratorní ovoce by mohlo najít využití v letech, kdy úrodu poškodí nepřízeň počasí, jako jsou bouře nebo záplavy. Cyklon Gabrielle letos zasáhl oblast Hawkes Bay, která je jedním z center novozélandského ovocnářství. Živel navíc přišel v době, kdy se většina pěstitelů kiwi chystala na sklizeň.

„Nejsem si jistý, zda si uvědomujeme, že budeme muset produkovat více potravin pro větší počet obyvatel, ale s menšími plochami pro pěstování a pod stále větším tlakem kvůli změně klimatu. Obvyklý způsob hospodaření by nemusel být schopen tuto potřebu uspokojit,“ upozorňuje Baldwin.

Klimatolog: Horké vlny budou častější, zvýšená teplota oceánů je varováním

Domácí

Nová hnojiva z Brna pomohou i v boji se suchem

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám