Hlavní obsah

Evropská unie a Nový Zéland podepsaly dohodu o volném obchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie a Nový Zéland podepsaly dohodu o volném obchodu. Informuje o tom agentura Reuters. Dokument je prvním svého druhu v EU, který zavádí sankce za porušování ekologických či pracovních standardů.

Foto: Henning Gloystein, Reuters

Nový Zéland

Článek

Dohodu v Bruselu podepsali eurokomisař pro obchod Valdis Dombrovskis a novozélandský ministr obchodu Damien O’Connor.

Smlouva, která má vést k posílení vzájemného obchodu, a to až o třetinu, by měla vstoupit v platnost v první polovině příštího roku. V roce 2021 obě strany směnily zboží a služby za 7,8 miliardy eur (199 miliard Kč).

Jednání o dohodě trvala čtyři roky a podařilo se je uzavřít loni na konci června. „Je to solidní a moderní dohoda. Je velkou příležitostí pro naše firmy, naše farmáře, naše spotřebitele. Důležité je, že to platí pro obě stany,“ prohlásila tehdy šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Pakt zahrnuje volný pohyb široké škály produktů od vepřového masa, přes čokoládu až po víno, což jsou pro mnohé evropské země významné vývozní artikly.

EU i jihopacifická země patří k zastáncům klimaticky šetrného přístupu k hospodářství. Dohoda je proto první podobnou smlouvou EU, která zavádí sankce za porušování ekologických či pracovních standardů.

Po brexitu CANZUK? Vize anglosaské unie nabývá na popularitě

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám