Hlavní obsah

Kvůli zápisu prvňáčků stáli někde rodiče od noci frontu, jinam se jen trousili

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na základních školách včera začaly zápisy do 1. tříd. Týkat by se měly 99 tisíců šestiletých. Jde zhruba o obdobný počet jako loni. Třídy podle školských úřadů pro ně chybět nebudou, problémy jsou ale v tom, že na některé školy stáli rodiče budoucích prvňáčků od noci fronty, zatímco do jiných se trousili.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Před Základní školu Porubská 831 v Ostravě přicházeli rodiče už od druhé hodiny ranní. Přitom zápis do 1. třídy zde začínal až ve 13 hodin.

„Stává to už tradicí, začalo to v roce 1990. Rodiče chtějí, aby se dítě učilo angličtinu už od první třídy, ale i další jazyky. Přijíždějí nejen z Ostravy, ale také z okolí. Pokud bude potřeba, otevřeme letos pro prvňáčky i třetí třídu,“ řekla Právu ředitelka školy Milena Walderová.

Podle ní to však bude možné letos naposledy, v následujících dvou letech budou otevřeny jen dvě třídy. „Ubývá nám žáků na druhém stupni, kteří jsou z páté třídy přijímáni na gymnázia, a to i s trojkami,“ uvedla.

Přesto letos zde rodiče vydrželi několik hodin mrznout, aby si vystáli pořadí. Poté se zapsali do seznamu a obdrželi evidenční číslo, které určí pořadí přijetí jejich dítěte.

„Fronta se začala tvořit kolem půl třetí. Takže už ráno jsme měli zapsaných 61 dětí a ani jedno není z naší spádové oblasti,“ líčila situaci včera dopoledne ředitelka Walderová.

Právě proto nemají úspěšní rodiče vyhráno. Ředitelka musí dát nejprve přednost 48 dětem ze spádové oblasti a také se může přihlásit všech 13 dětí, které měly vloni odklad.

„Záleží však jen na rodičích, jestli si vyberou naši školu či zvolí jinou s jiným zaměřením,“ doplnila Walderová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám