Hlavní obsah

Kontrola pracovních mailů o dovolené je riskantní

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naordinovali jste si na letošní dovolenou digitální dietu? Pokud ano, patříte k menšině, protože dvě třetiny Čechů si berou na dovolenou počítač nebo tablet. I když tvrdí, že si s sebou berou tyto přístroje hlavně proto, aby zůstali v kontaktu s blízkými nebo kvůli zábavě, více než polovina lidí o dovolené alespoň kontroluje pracovní e-mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jelikož ale lidé k připojení často využívají veřejné wi-fi sítě, je třeba si podle odborníků uvědomit, že tím ohrožují bezpečnost svých dat i firemních aplikací.

„Největší hrozbou pro IT bezpečnost firem jsou vlastní zaměstnanci, to je známá věc potvrzená mnoha lety praxe v této oblasti. Lidé na jedné straně chápou nutnost chránit své informace, pokud ale neumějí rozeznat bezpečnostní rizika, zaměstnavatel jim nenabídne bezpečné komunikační nástroje, nebo je neumějí správně používat, hledají vlastní řešení a neúmyslně tak často ohrožují data i systémy svých firem,“ vysvětluje Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas.

Heslo na recepci

S rozvojem mobility většina firem předpokládá, že pracovníci budou dosažitelní v případě krizové situace i v době volna. Proto s sebou stále více lidí vozí pracovní počítač a využívá ho pro komunikaci na sociálních sítích, ke stahování hudby, filmů apod.

Datový roaming si ale na zahraniční dovolenou zařizuje jen málokdo, kdo už jej z pracovních důvodů nemá.

„Většina lidí se připojuje prostřednictvím více či méně chráněných wi-fi sítí, což je z hlediska bezpečnosti problém. Praxe je většinou taková, že heslo pro připojení visí na recepci nebo jiném veřejně přístupném místě, takže do sítě má přístup prakticky kdokoli. Proto doporučujeme pro tyto rekreační účely využívat například tablet, který nepoužíváte k práci a na němž nejsou citlivá data. A samozřejmě se zamýšlet nad tím, kam se v takovýchto sítích přihlašujete,“ připomíná Dvořák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám