Hlavní obsah

Konec klasického rukopisu? Škola v Indianě učí děti psát na klávesnici

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré rčení praví, že pero je mocnější meče. V Indianě ale psaní jako znalost zbytečně nepřeceňují. Zdejší ministerstvo školství totiž vyhlásilo, že již na státních školách nebude dále vyžadovat kdysi nedotknutelný způsob ručního psaní (spojovanou kurzívu). Informoval o tom server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Dětem v Indianě trápení s kudrlinkami asi brzy odpadne.

Článek

Státní úředníci poslali 25. dubna ředitelům škol sdělení, že namísto ručního psaní budou u studentů očekávat odbornou způsobilost v ovládání klávesnice. Vydání deníku The Times z města Munster uvádí, že sdělení školám povoluje učit rukopisné psaní jako místní standard, mohou se však rozhodnout s tím zcela přestat.

Školní inspektorka okresu East Allen Karyle Greenová na tomto rozhodnutí nevidí nic překvapivého. „Rukopis je umírající umění,“ prohlásila. „Nic už zkrátka není psáno ručně.“

Oblast však bude nadále učit žáky ručnímu psaní, podle vedoucí osnov Marilyn Hissongové ale jen v omezené míře. Od této chvíle se budou učit psát jen druháci. Studenti 3. a 4. třídy již nebudou posuzováni podle stylu svého rukopisu. „Myslíme si ale, že je stále důležité, aby děti takové písmo dokázaly přečíst,“ říká Marilyn Hissongová. „Ale jinak už to začíná být dávno překonané.“

Andree Andersonová z Programu Městské univerzity v Severozápadní Indianě na vzdělávání učitelů tvrdí, že pedagogové neměli dostatek času naučit děti hezky psát, jelikož to nikdy nebylo hlavní prioritou. Expert na vzdělávání označil studentské písmo za „otřesné“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám