Hlavní obsah

Kino IMAX v Praze uvede na jaře film o Hubbleově teleskopu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojrozměrný film s vesmírnou tematikou nazvaný Hubbleův teleskop 3D uvede na jaře příštího roku pražské kino IMAX. Divákům má nabídnout nejpůsobivější zážitek, který si prý nezadá s virtuální realitou a ohromí jedinečnou poutavostí příběhu. Přiblíží totiž misi NASA, při níž bylo toto "vesmírné oko" zdokonaleno.

Článek

"Společnost IMAX, Národní úřad pro letectví a kosmonautiku NASA a Warner Bros. Pictures vyslaly 3D kamery do vesmíru, aby zdokumentovaly jednu z nejsložitějších vesmírných operací NASA - dokončovací práce na Hubbleově vesmírném teleskopu.

Kamery se vydaly na cestu na palubě raketoplánu Atlantis, který odstartoval 11. května 2009. Astronauti nafilmovali pět komplikovaných a obtížných misí přímo v kosmickém prostoru," oznámila Lenka Tungová ze společnosti Best Communications. Upozornila, že snímek doplní záběry z bezprostřední blízkosti, které divákům přiblíží vzdálené galaxie.

Tým IMAX poskytl posádce raketoplánu Atlantis nezbytný trénink v Johnsonově vesmírném centru týkající se obsluhy kamer. Jedna byla připevněna vně kabiny v nákladovém prostoru vesmírné lodi a zdokumentovala historicky unikátní poslední servisní práce na tomto vesmírném zařízení. Velitel lodi a pilot se střídali ve filmování astronautů vstupujících do vesmírného prostoru, kteří pracovali v tandemu za pomoci robotické ruky.

Producentka a režisérka snímku Toni Myersová tvrdí, že zažít vesmír v kině IMAX je druhou nejlepší věcí hned po skutečném pobytu v kosmu. "Díky trojrozměrnému obrazu se diváci ocitnou jakoby opravdu ve vesmíru," uvedla v tiskové zprávě.

"Před patnácti lety jsme uvedli film o prozkoumávání vesmíru, kde figuroval i Hubbleův teleskop, který posílal zpět své první obrázky. Dnes máme k dispozici kompletní odkaz dat a díky trojrozměrné technologii můžeme diváky přenést do galaxií, které jsou od nás 13 miliard světelných let daleko. Je to začátek skutečného cestování po hvězdách," dodala.

Podle Tungové se americká premiéra filmu o misi k Hubbleovu teleskopu uskuteční v březnu.

Kino IMAX v Praze na Floře je jediným kinem v České republice vybaveným nejmodernější filmovou technologií IMAX umožňující projekci dvojrozměrných i trojrozměrných velkoformátových filmů. Na českém trhu působí od března roku 2003. Od té doby nabídlo divákům 30 titulů. Většina z nich je součástí vzdělávacího programu, které kino organizuje pod záštitou ministerstva školství určeného žákům základních a studentům středních škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám