Hlavní obsah

Karlově univerzitě je 663 let, před 100 roky sem přišel Einstein

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Univerzita Karlova si na včerejším slavnostním zasedání připomenula 663. výročí svého založení. Výročí dne, kdy Karel IV. založil listinou univerzitu se čtyřmi fakultami (svobodných umění, lékařskou, právnickou a teologickou), oslavuje nejen sama univerzita, ale od roku 2005 si na počest této události 7. duben připomíná jako významný den i celá Česká republika jako Den vzdělanosti. Před 100lety přijal pozvání stát se jejím profesorem i Albert Einstein.

Článek

Pozvala jej tehdy filozofická fakulta německé větve pražské univerzity. Fakulta si mladého soukromého docenta, ještě nikoliv světově proslulého učence, musela důrazně prosadit. Praha byla Einsteinova prvá univerzitní profesura.

Einstein během svého působení v Praze kolem sebe shromáždil a na dlouho inspiroval skupinu nadaných německých i českých žáků a přičinil se také o to, aby katedru po něm převzal a až do svého útěku na Harvard v temném roce 1938 vedl Philipp Frank, další velká postava středoevropské fyziky a matematiky.

„Univerzita Karlova si musí být v předvečer rozčleňování českých univerzit na research universities a na ty ´ostatní´ dobře vědoma,  jaké nároky jsou trvale spojeny s dosažením a udržením statutu excelence,“ zdůraznil rektor univerzity Václav Hampl a dodal: „Pohled do historie může přitom řadu problémů vykreslit v jasnějších konturách, než jaké tušíme za mnohdy chaotickým děním naší přítomnosti“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám