Hlavní obsah

K Zemi letí čerstvě objevená kometa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno objevená kometa C/2023 P1 (Nishimura) se při svém putování Sluneční soustavou brzy nejvíce přiblíží k Zemi, a to na vzdálenost 125 milionů kilometrů. I když je chování těchto vesmírných těles velmi nepředvídatelné, lepší podmínky pro její pozorování a možnost sledovat kometu pouhým okem už čekat nemůžeme. A to navzdory tomu, že je k nám stále blíž a blíž.

Foto: Martin Gembec

C/2023 P1 (Nishimura) na snímku z 5. září - z vesnice Alšovice na Jablonecku

Článek

Astrofotografové již v uplynulých týdnech pořídili působivé snímky komety Nishimura. Podle portálu Space.com by mohly být i tyto dny slibné pro její pozorování. Objekt z ledu a prachu se rychlostí 386 tisíc km/h blíží ke svému nejbližšímu bodu od Země, kterého dosáhne v úterý 12. září, než nastane 17. září jeho největší přiblížení ke Slunci - podle webu EarthSky na vzdálenost 43 milionů kilometrů od naší mateřské hvězdy.

Kometa si nyní razí cestu skrz souhvězdí Lva v časných ranních hodinách před východem Slunce. Chcete-li kometu vidět, podívejte se na východ v době před svítáním; dalekohled by vám měl pomoci získat solidní pohled na kometu, radí text od Space.com s tím, že s výkonnější optikou bychom měli být schopni rozlišit i kometární ohon.

Začíná být prakticky nepozorovatelná kvůli Slunci

Novinkami oslovený odborník se však snaží přílišné nadšení z postupného přibližování této komety o průměru zhruba jednoho kilometru krotit.

Pomoc s planetární obranou? Algoritmus detekoval první „potenciálně nebezpečný“ asteroid

Věda a školy

„Ta kometa je v následujících nocích již prakticky nepozorovatelná, protože bude úhlově příliš blízko Slunce a bude se ztrácet v jeho záři. Ani k Zemi se moc nepřiblíží: nejblíže bude 12. září ve vzdálenosti 125 milionů km. A až se od Slunce vzdálí (v listopadu), bude se nacházet na jižní obloze a od nás nebude viditelná,“ okomentoval to pro Novinky Petr Pravec z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Foto: Dan Bartlett

Kometa C/2023 P1 (Nishimura) na snímku z 21. srpna

Kometa s označením C/2023 P1 (Nishimura) byla objevena letos 11. srpna amatérským astronomem Hideo Nišimurou. Konkrétně kometu našel na snímcích, které pořídil pomocí teleobjektivu 200 mm f/3 nasazeného na fotoaparátu Canon EOS 6D.

Oběžná doba více než 400 let

Článek na webu České astronomické společnosti (ČAS) vysvětluje, že amatérské objevy jsou poměrně vzácné - šance na objev je pouze u komet, které se „zažehnou“ až ve velké blízkosti Slunce, a uniknou tak výkonným teleskopům na observatořích. Jde obvykle o komety periodické, které se ke Slunci pravidelně vrací. To platí i o kometě Nishimura, která se ke Slunci pravidelně vrací a naposledy tu byla před 435 lety.

Před několika dny jsme mohli pozorovat kometu Nishimura ještě ráno kolem 5:00 SELČ na relativně tmavé obloze s jasností 6 magnitud, tedy na hranici viditelnosti pouhým okem. Ve zbytku aktuálního týdne sice může reálně zjasňovat, jenže se bude zároveň přibližovat ke Slunci, tudíž bude obtížnější ji spatřit.

Foto: Michael Jäger

Kometa Nishimura 2. září

Každým dnem bude navíc níže u obzoru na stále světlejší obloze. V úterý 12. září, kdy bude od nás podle ČAS naposledy viditelná ráno, bude mít okolo 3,8 mag.

Abychom mohli kometu za těchto podmínek pozorovat, musíme na vyvýšené místo s dobrou viditelností až k obzoru, směrem, kde vychází či zapadá Slunce.

Od Japonska po Řecko. Modrý Měsíc sledoval celý svět

Věda a školy

Kometa může nicméně překvapit a dosáhnout i podstatně větší než předpovězené jasnosti. Vzhledem k blízkosti ke Slunci může ale dojít s ohledem na značné tepelné namáhání jádra komety k jeho drolení, fragmentaci, nebo úplnému rozpadu. Ve všech těchto případech by došlo ke zjasnění o několik magnitud a tvorbě jasného ohonu, který se pak bude zvolna prodlužovat.

„Kometa vypadá nádherně, je potěšení ji sledovat,“ zhodnotil ji před pár dny italský astronom Gianluca Masi, zakladatel projektu Virtual Telescope.

Ovšem běžným tuzemským pozorovatelům už toho zřejmě, jak říkal astronom Pravec, mnoho nového nenabídne - navzdory „lákavé informaci“ o brzkém největším přiblížení objektu k naší planetě.

Hideo Nišimura již v minulosti objevil dvě komety: v roce 1994 to byla C/1994 N1 (Nakamura-Nishimura-Machholz) a předloni těleso C/2021 O1 (Nishimura).

K Zemi se blíží vulkanicky aktivní kometa. Rostou jí „rohy“

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Kometa C/2023 P1 (Nishimura)

Výběr článků

Načítám