Hlavní obsah

Jeskyňáři provedou turisty ministerskou trasou

Právo, vtk

Milovníci temného světa krápníků se budou moci o třech listopadových víkendech vypravit se speleology na procházku po tzv. ministerské trase Amatérské jeskyně v Moravském krasu na Blanensku, která je běžně pro veřejnost uzavřena.

Foto: archiv CHKO Moravský kras

Speleologové vezmou turisty do podzemí po trase, kudy obvykle provádějí ministry.

Článek

Prohlídky malé části tohoto jeskynního systému, jenž je se 44 kilometry nejdelším ve střední Evropě, se konají jen při mimořádných příležitostech. Další procházky po trase se uskuteční za tři roky.

„Je nutné si zarezervovat vstup do jeskyně na webu moravskykras.ochranaprirody.cz. Další termíny nebudeme přidávat,“ řekl Právu Antonín Tůma ze správy krasu.

Prohlídka se koná k letošnímu 65. výročí vyhlášení chráněné krajinné oblasti Moravský kras a k Mezinárodnímu roku jeskyní. Příchozí na ni potřebují holínky, helmu (stačí cyklistická) a vlastní baterku.

Trasa měří 500 metrů a je pojmenována po ministrech životního prostředí. Bývá zvykem, že ji projde každý z nich. Speleologové s úsměvem říkají, že nový šéf tohoto resortu se stává ministrem až po procházce ministerskou trasou v Amatérské jeskyni.

Trasa ale nemá nic společného s pohodlnými, vybetonovanými a dobře osvětlenými chodníčky v nedaleké Punkevní jeskyni, v Balcarce nebo ve Výpustku. Jde o zcela neupravenou chodbu, přičemž na trase je nutné přebrodit i podzemní potok.

Ukradený vzácný renesanční štít se vrátil na Konopiště

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám