Hlavní obsah

Jen zlomek šéfů rozumí základním ekonomickým pojmům

ČTK, dol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průměru pouze několik málo procent řídících pracovníků v Česku i v okolních zemích rozumí podle průzkumu základním ekonomickým pojmům. Kvůli neznalosti podnikové ekonomiky nemohou často vůbec plnit své úkoly a naplňovat tak cíle a strategii firmy. Vzorkem průzkumu přitom byli vysokoškolsky vzdělaní lidé a pracovníci s maturitou.

Článek

V Německu, Rakousku a Švýcarsku obstáli v základních znalostech ekonomické terminologie pouze dva vedoucí zaměstnanci ze 100, přesně 2,3 procenta. Ověřování znalostí se netýkalo ekonomické teorie, ale běžně používaných termínů, kterými například vrcholový management komunikuje se svými podřízenými nebo se s nimi každodenně setkávají v ekonomických rubrikách novin a časopisů.

O výsledcích průzkumu informovala společnost EuroProfis, která zahájila nový projekt ekonomického vzdělávání. Nabízí firmám tzv. EBC*L, čili evropský ekonomický "řidičák", který po vzoru zemí EU startuje i v Česku.

ČR na tom není o mnoho lépe

Podobná jako v zahraničí je prý situace i v ČR. "Podle našich interních zjištění nerozumí v průměru více než 95 procent zaměstnanců s vysokoškolským vzděláním nebo maturitou ani základním ekonomickým pojmům," uvedla Jana Hajduová, manažerka projektu EBC*L ze společnosti EuroProfis. Ta jako jediná v ČR získala licenci pro tento typ vzdělávání.

"Je prokázáno, že kvůli neznalosti podnikové ekonomiky mohou zaměstnanci velmi komplikovaně nebo někdy vůbec plnit své pracovní cíle, úkoly, zadání nadřízeného, sdílet vize nebo strategii firmy," míní Hajduová. Jde podle ní o určitý druh "jazykové" bariéry.

Právě na tyto problémy prý reaguje systém EBC*L, rozšířený ve více než 20 evropských zemích. EuroProfis chce, aby do konce letošního roku zkoušku absolvovalo několik set lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

České asistentky jsou se svými šéfy spokojeny

Dvě třetiny českých asistentek považuje své šéfy za dobré vedoucí. Pro více než 80 procent z nich je zcela zásadní, aby jejich šéf rozuměl své práci, stejné...

Výběr článků

Načítám