Hlavní obsah

Jedovatí hadi budou kvůli globálnímu oteplování zřejmě masově migrovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Změna klimatu pravděpodobně povede k masové migraci jedovatých hadů do nových regionů a zemí, které na to nejsou připravené, což jejich obyvatele učiní zranitelnějšími vůči uštknutí. Napsal to minulý týden list The Guardian s odkazem na studii, podle které se nejvíce plazů zřejmě ze sousedních zemí přesune do Nigeru, Namibie, Nepálu, Číny a Barmy.

Foto: Profimedia.cz

Zmije gabunská (Bitis gabonica)

Článek

Vědci ve studii modelovali geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, o nichž je známo, že mohou ohrozit člověka na životě, aby pochopili, kde by různé druhy mohly do roku 2070 najít příznivé klimatické podmínky.

Většina jedovatých hadů bude v důsledku úbytku tropických a subtropických ekosystémů do roku 2070 méně rozšířená. U některých druhů, jako např. zmije gabunská, se ale zvětší jejich přirozené prostředí až o 250 procent

Podle studie, kterou letos v březnu publikoval odborný časopis Lancet Planetary Health, budou nejvíce ohroženi lidé ve středně a nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a také v částech Afriky.

Většina jedovatých hadů bude v důsledku úbytku tropických a subtropických ekosystémů do roku 2070 méně rozšířená. U některých druhů, jako je například zmije gabunská, se ale podle studie zvětší jejich přirozené prostředí až o 250 procent.

V Chorvatsku se přemnožily zmije. Ve Splitu mají čtyři uštknutí

Evropa

Vědci také předpokládají, že místa výskytu zmije skvrnité a rohaté se do roku 2070 více než zdvojnásobí.

„Jelikož se stále více půdy přeměňuje na zemědělskou a na půdu k chovu hospodářských zvířat, ničí se a fragmentují přirozená stanoviště, na kterých jsou hadi závislí,“ uvedli autoři studie.

Některé druhy se tomu ale dokážou přizpůsobit, protože pole pro ně představují nový zdroj potravy, například hlodavců.

„Krásní, půvabní a většinou neškodní“. Jak hadi získali evoluční výhodu před konkurencí

Věda a školy

„Náš výzkum ukazuje, že když se jedovatí hadi začnou objevovat na nových místech, je to varovný signál, abychom začali přemýšlet o tom, jak můžeme sebe a své životní prostředí chránit,“ dodali autoři studie.

WHO: Jedovatí hadi každoročně způsobí až 138 000 úmrtí

Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že každý rok je jedovatými hady uštknuto 1,8 až 2,7 milionu lidí, což způsobí až 138 tisíc úmrtí a nejméně 400 tisíc amputací a trvalých postižení.

WHO v roce 2017 zařadila hadí uštknutí mezi zanedbávané tropické nemoci s nejvyšší prioritou.

„Nyní konečně lépe víme, jak hadi změní své rozšíření v souvislosti se změnou klimatu, ale existuje také vážná obava, že uštknou více lidí, pokud budou častější vysoké teploty, prudké deště a záplavy, které vytlačí hady i lidi,“ uvedla podle listu The Guardian Anna Pintorová, vědecká pracovnice skupiny WHO pro zanedbávané tropické nemoci.

První případ nákazy člověka virem ptačí chřipky A (H9N2) ve Vietnamu, hlásí WHO

Svět

Vědci bijí na poplach. V Kongu odhalili zmutovaný kmen opičích neštovic

Věda a školy

Výběr článků

Načítám