Hlavní obsah

První případ nákazy člověka virem ptačí chřipky A (H9N2) ve Vietnamu, hlásí WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dostala informaci o prvním případu nákazy člověka virem ptačí chřipky A (H9N2) ve Vietnamu. Nákaza byla potvrzena devátého dubna, uvedla organizace v prohlášení. Riziko, které tento virus představuje pro obyvatelstvo, nicméně organizace vyhodnotila jako nízké.

Foto: Profimedia.cz

Chov drůbeže v severním Vietnamu. Ilustrační foto

Článek

Pacient trpící chronickým onemocněním byl přijat na jednotku intenzivní péče letos 21. března. Ve stejný den mu byl odebrán vzorek z dýchacích cest, který byl pozitivní na chřipku a následně bylo potvrzeno, že se jedná o virus ptačí chřipky typu A (H9N2), napsala WHO na svých internetových stránkách.

Vietnamské úřady zjistily, že dotyčný bydlí v blízkosti drůbežího trhu, kde se denně před jeho domem obchoduje s drůbeží. Od 15. dubna nebyly hlášeny žádné nové případy s respiračními příznaky u kontaktů pacienta ani ohniska v komunitě, kde nemocný bydlí.

Na jihu Čech se objevilo další ohnisko ptačí chřipky v malochovu drůbeže

Domácí

Jedná se o první nákazu člověka virem ptačí chřipky A (H9N2) hlášenou ve Vietnamu. Infekce člověka způsobená novým podtypem viru chřipky A je událostí, která má potenciálně velký dopad na veřejné zdraví, a proto musí být oznámena WHO. Na základě dostupných informací nicméně WHO vyhodnotila riziko, které tento virus představuje pro obyvatelstvo, jako nízké, dodala zpráva na stránkách WHO.

K dnešnímu dni bylo Světové zdravotnické organizaci od roku 2015 celosvětově nahlášeno 99 případů infekce ptačí chřipkou A (H9N2) u lidí, včetně dvou úmrtí.

Tučňáky z Antarktického poloostrova může zdecimovat agresivní ptačí chřipka. Odhalit ji pomohli Češi

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Ptačí chřipka - Virus H9N2

Výběr článků

Načítám