Hlavní obsah

Je sex za peníze práce? Platíme daně, tak ano, křičeli v Paříži prostituti a prostitutky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Desítky pařížských prostitutek a prostitutů hrdě se hlásících ke své profesi demonstrovaly ve středu večer proti návrhu znovu legalizovat veřejné domy. Účastníci demonstrace argumentovali poukazy na nutnost respektovat jejich svobodu volby a žádali přiznání statusu "sexuálních pracovníků" s příslušnými sociálními právy.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Platíme daně, takže je to opravdová práce", "Spíte s námi, hlasujete proti nám", stálo na některých transparentech nesených nápadně oblečenými účastníky a účastnicemi demonstrace. Demonstranti zároveň požadovali odvolání zákona z roku 2003, který trestá až dvěma měsíci vězení a pokutou až 3750 eur (97 000 korun) "dorážení" na zákazníky.

Prostituce jako taková není ve Francii trestná, stíháno je jen kuplířství. Veřejné domy byly zakázány v roce 1946. Jejich opětnou legalizaci navrhla nedávno jedna pravicová poslankyně. Podle průzkumů to podporuje 59 procent Francouzů.

Účastníci demonstrace ale poukazovali na to, že by to omezilo jejich svobodu pracovat nezávisle. "Jsme pracující a chceme si vybrat, jak budeme pracovat. Lékař si například může vybrat, zda bude pracovat pro nějakou společnost, nebo si otevře svou ordinaci," citovala agentura AP "sexuálního pracovníka" Thierryho Schaffausera.

Demonstraci předcházela konference v Senátu

Demonstraci předcházela celodenní konference ve francouzském Senátu o prostituci. Uspořádala ji senátorka za Zelené Alima Boumedineová-Thieryvá, která je proti legalizaci nevěstinců. Podle ní nejde o nevěstince jako takové, ale o "uznání práv těchto mužů a žen, kteří udělali určité rozhodnutí, jež my musíme respektovat".

Poslankyně pravicového vládního Svazu pro lidové hnutí Chantal Brunelová, která opětnou legalizaci veřejných domů navrhla, se konference nezúčastnila. Svůj návrh zdůvodňuje potřebou chránit zdraví a bezpečnost prostitutek a lépe bojovat proti zločineckým sítím, které se kolem prostituce vytvořily.

V době zrušení francouzských nevěstinců jich bylo v zemi asi 1400. Prostituce se pak přestěhovala do ulic. Teď ji podle odhadů provozuje asi 25 000 osob pravidelně a dalších 60 000 příležitostně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám