Hlavní obsah

Japonku kousla kočka nakažená klíštětem, žena poté zemřela

Novinky,

Japonku kousla kočka a žena pak za 10 dní zemřela. Stalo se tak pravděpodobně proto, že se zvíře nakazilo klíšťovým virem, vyskytujícím se výhradně v Asii. Jde zřejmě o první takovýto přenos ze zvířete na člověka. S odkazem na agenturu AFP to napsal server Yahoo News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Již se sice objevily případy přenosu nákazy klíšťovým virem z člověka na člověka prostřednictvím kontaktu s krví, japonské ministerstvo zdravotnictví se však domnívá, že smrt této ženy může být prvním případem, kdy člověk umírá po kousnutí savcem, tedy nikoli původcem nemoci.

Žena loni ve svých 50 letech zemřela asi deset dní poté, co ji kočka kousla. Podle BBC se očividně nemocnému zvířeti snažila pomoci.

Úřady potvrdily, že byl u ženy po kousnutí zaznamenán virus SFTS, objevený až roku 2011 v Číně. K jeho nejběžnějším symptomům patří horečka, zvracení a průjem. Pro chorobu nejsou k dispozici žádné léky ani očkování, lze léčit pouze zmíněné příznaky.

„Až doteď se nezveřejnily žádné zprávy o případech přenosu viru z jiného živočicha než z klíštěte na člověka,“ potvrdil minulý týden pro AFP úředník japonského resortu zdravotnictví.

Klíště ji nekouslo

Ještě sice stále není definitivně jasné, že virus přenesla skutečně daná kočka, nicméně nejsou žádné známky toho, že by byla Japonka nakažena přímo klíštětem.

Relativně nové infekční onemocnění se objevuje v Číně, Koreji a Japonsku. Virus SFTS má míru úmrtnosti až 30 procent, je obzvlášť nebezpečný pro lidi nad 50 let. V Japonsku se měl poprvé zaznamenat v roce 2013.

Celosvětově, a tedy i v Česku, jsou napadení klíšťaty spojená hlavně s přenosem lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy. Právě klíšťata nakažená encefalitidou našli minulý týden hygienici také v Praze. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám