Hlavní obsah

Jak snížit náklady na práci o polovinu? Jeden stůl přidělte dvěma lidem

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Utratit méně za nemovitosti a zvyšovat počet zaměstnanců bez potřeby dalších dodatečných kancelářských prostor. Takovými cestami se podle studie Agility@Work, kterou vypracovala společnost Regus, hodlají vydat společnosti zotavující se z hospodářské recese.

Článek

Studie, která byla oficiálně zveřejněna na Mezinárodním veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM 2010 ve francouzském Cannes, poukazuje na to, že cílem společností je snížení průměrných nákladů na pracovníka z dnešních průměrných 19 000 dolarů až na 7000 dolarů prostřednictvím inovací, mobility a aplikováním nového pracovního stylu.

Recese může uvolnit prostor alternativním formám zaměstnávání

Také v České republice podniky vyhledávají zdroje úspor ať již vyvolané potřebou redukce nákladů na kancelářské prostory, zavedením nového způsobu hodnocení pracovního výkonu či vstřícnou dohodou o flexibilním způsobu práce z různých míst.

„Podle názoru mnoha personalistů může současná recese uvolnit prostor alternativním formám zaměstnávání. Mohla by přinést více sdílených míst - částečných úvazků i na pozicích manažerů a specialistů a taky více projektového zaměstnávání, řekl Garry Gürtler, viceprezident pro střední a východní Evropu ve společnosti Regus. „Úspory zřejmě přimějí některé firmy snížit náklady na kancelářské prostory. Možná dojde i na sdílení pracovního stolu, nárůstu podílu práce z domova a další možné alternativy,“ předpovídá Gürtler.

Společný pohled manažerů

Výzkumná práce Agility@Work je založena na společném pohledu manažerů, kteří mají na starosti správu majetku ve velkých globálních společnostech jako Nokia, Accenture, BP, Barclays a BBC, a na případových studiích společností Vodafone, Macquarie Bank a Interpolis.

Mark Dixon, výkonný ředitel společnosti Regus ke studii řekl: „Náš současný model práce je jednoznačně neudržitelný. Industriální věk se blíží ke svému konci a významně přispívá k mnoha problémům, kterým se snažíme čelit – od naší mnohdy chaotické snahy udržet rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem po nebezpečný stav zadlužování mnoha podniků a ničení životního prostředí. Prostřednictvím změny způsobu práce a změny pracovních návyků přímo v našich hlavách se zlepší naše životy, podnikání a naše okolní životní prostředí."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám