Hlavní obsah

Italské ledovce se ztrácejí před očima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní říjen se stal celosvětově nejteplejším říjnem v historii měření, což má vliv také na úbytky horských ledových mas. I proto odborníci upozorňují, že např. ledovce v italských Alpách tají rekordním tempem. A to vlastně už několik posledních let, jelikož teploty nadále zůstávají neobvykle vysoké. Časosběrné video z Itálie nyní zprostředkovala agentura AP.

Italské ledovce tají před očima, ukazuje názorně časosběrVideo: AP

 
Článek

Říjen 2023 byl o 1,7 stupně Celsia teplejší, než jaký je odhad říjnového průměru za období 1850 až 1900, které bylo stanoveno jako referenční období před průmyslovou revolucí.

Minulý měsíc byl zároveň o 0,4 °C teplejší než předchozí rekordně teplý říjen z roku 2019.

„Teploty mají obrovský dopad na alpská ledová pole v Itálii,“ prohlásil Andrea Toffaletti z glaciologické služby regionu Lombardie, která ledovce monitoruje kamerami a prostřednictvím odběrů vzorků i terénních průzkumů.

Švýcarské ledovce od roku 2022 ztratily desetinu objemu, bijí vědci na poplach

Věda a školy

Dříve tyto ledovce, když byl říjen, už netály

Toffaletti vyjádřil mimořádné obavy ze stále se prodlužujícího období tání ve vysokých nadmořských výškách.

Poznamenal, že se dříve tání zastavilo buď na konci srpna, nebo na začátku září, ale v současnosti trvá až do října, což má značný dopad na velikost ledovců.

Letošní září bylo celosvětově nejteplejší v historii

Věda a školy

Už v září se kupříkladu objevila informace, že kvůli globálním změnám klimatu pomalu „umírá“ i velký alpský ledovcový komplex Adamello.

Vědci tvrdí, že od konce 19. století až do současnosti ztratil ledovec přibližně 2,7 kilometru - a že za necelé století bude pryč.

Foto: Profimedia.cz

Ledovec v masivu Adamello-Presanella

Jak jsme již tento týden informovali, program Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus považuje s předstihem za téměř jisté, že co do průměrné teploty překoná letošek všechny předchozí roky.

Právě i proto, že letošní říjen je dalším měsícem, který se zapsal jako nejteplejší v dějinách měření.

Rok 2023 bude zřejmě nejteplejší v historii měření, oznámil s předstihem Copernicus

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám