Hlavní obsah

Hromadné propouštění v červnu kleslo

Novinky,

V červnu nahlásilo hromadné propouštění pět zaměstnavatelů. Tento krok se dotkne 115 zaměstnanců. Nejvíce lidí, které zaměstnavatelé v nadcházejících měsících propustí, pracuje v Plzeňském, Středočeském a Libereckém kraji. Informovala o tom mluvčí Úřadu práce (ÚP) ČR Kateřina Beránková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V meziročním srovnání jsme zaznamenali nejnižší červnové hodnoty od počátku sledování, tedy od roku 2013. A to jak v případě zaměstnavatelů, kteří mají tento záměr v plánu, tak i propouštěných zaměstnanců,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Podniky plánují propustit o 407 zaměstnanců méně než ve stejném období loňského roku, rovněž o 2164 méně než v předcházejícím měsíci.

Propouštění ve strojírenství

Z hlediska konkrétních měst je na tom nejhůře Plzeň. Tam přijde o práci 36 lidí.

Firmy se chystají propouštět především ve strojírenství, v oblasti vědy a techniky, v obchodní sféře a administrativě. Z hlediska profesí se bude propouštění týkat zejména kovodělníků a strojírenských dělníků, technických a odborných pracovníků v oblasti vědy a techniky, úředníků a odborných pracovníků v obchodě.

„Jako hlavní důvod k přijetí tohoto opatření uváděli zaměstnavatelé organizační změny, pokles objemu zakázek a prodeje, insolvenci, silné konkurenční prostředí či ztrátu klíčových zákazníků,“ upřesňuje Sadílková.

V hlášení, které zaslali ÚP ČR, avizovali zaměstnavatelé výplatu odstupného podle zákoníku práce a podle délky odpracované doby. V některých případech i nad rámec zákona. V rámci organizačních změn pak počítají s tím, že nabídnou propouštěným zaměstnancům jiné pozice a poskytnou jim poradenství.

Zájem o počítačové či svářečské kurzy

Jakmile ÚP ČR obdrží informaci o hromadném propouštění, má být připraven pomoci zaměstnancům ještě v době, než k němu fakticky dojde.

Pomáhá veřejně prospěšnými pracemi, společensky účelnými pracovními místy, rekvalifikacemi a poradenstvím. Ke konci června podpořil úřad touto cestou celkem 45 805 uchazečů a zájemců o zaměstnání.

Mezi klienty je značný zájem o kurzy zaměřené na základní počítačové dovednosti, o svářečské kurzy, kurzy pro získání řidičských a profesních průkazů a kurzy účetnictví.

Reklama

Související články

Zájem o koučink ve firmách roste

Každý manažer by se měl zajímat o své zaměstnance. Co je motivuje, jaké jsou jejich potřeby a tužby, a co jim naopak vadí? Pokud ve své firmě dokáže nastolit...

Výběr článků

Načítám