Hlavní obsah

Hrob nevydal vikingského bojovníka, ale profesionální válečnici

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrob z 10. století pod označením Bj. 581 archeologové objevili na švédském ostrově Björkö už koncem 19. století. Obsahoval kostru a také typickou výbavu vikingského bojovníka. Podle časopisu Antiquity se však nyní ukázalo, že v hrobě nespočinul bojovník, nýbrž bojovnice.

Foto: Profimedia.cz

Hrob vikingské bojovnice

Článek

Odhalil to důkladný průzkum kosterních pozůstatků, který zároveň vyloučil, že by během více než sta let od objevu mohlo dojít k záměně ostatků. K prokázání pohlaví pohřbeného jedince využili vědci zejména genetiku, tedy průzkum DNA.

Studie, která ukazovala, že ve vikingském hrobě ve skutečnosti neleží muž, nýbrž žena, byla sice publikována už v roce 2017, vzbudila však více otázek než odpovědí. Nyní si vědci mohou být podle Antiquity jisti.

Skvělá výbava ukazovala, že hrob patřil jedinci s vysokým statusem. Kromě zbytků propracovaného odění se v něm našel meč, sekera, šípy, bojový nůž, dvě kopí a dva oštěpy. Ženu pohřbili i se dvěma koni, což jen dále potvrzovalo její vysoké postavení. V hrobě se našla také herní deska a herní kameny.

„Podle našeho názoru byl Bj. 581 hrobem ženy, která žila jako profesionální bojovnice, a tak ji také pohřbili,“ tvrdí autoři studie.

Foto: Profimedia.cz

Replika vikingské vesnice na ostrově Björkö

Herní sady bývají podle vědců spojovány s vikingskými vojenskými vůdci, protože se často nacházejí v pohřebních lodích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám