Hlavní obsah

Hradecká univerzita pořádá veřejné čtení Komenského díla

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To nejlepší z díla Jana Amose Komenského slibuje veřejné čtení citátů z jeho Obecné porady o nápravě věcí lidských, které se uskuteční ve středu 6. listopadu od 16 hodin na Univerzitě Hradec Králové (UHK) v Atriu budovy A v Hradecké ulici. Akci konanou k blížícímu se 349. výročí úmrtí „učitele národů“ pořádá Pedagogická fakulta UHK ve spolupráci s organizací Křesťanská akademie mladých.

Foto: Profimedia.cz

Jan Amos Komenský

Článek

Vybrané texty z Komenského díla umělecky přednese František Staněk, herec Klicperova divadla v Hradci Králové. Úvodní slovo povedou děkan Pedagogické fakulty UHK František Vaníček a takzvaný komeniolog z oné fakulty Jan Hábl.

Součástí čtení bude i slavnostní křest knihy To nejlepší z Komenského a též vernisáž výstavy „Komenského Time-line“. Hudební doprovod obstará Královéhradecké kvarteto. Vstup je zdarma.

Odkaz je stále živý

Jan Amos Komenský (28. března 1592 až 15. listopadu 1670) byl světoznámý pedagog, filosof a biskup Jednoty bratrské. Šlo o muže pevné víry, vize a naděje nejen pro svůj vlastní život, ale i pro budoucnost českých zemí.

Ve svém stěžejním díle Obecné porady o nápravě věcí lidských představuje sedm oblastí vlivu (rodina či politika), které, jsou-li spravovány řádně, mohou podle UHK proměnit společnost a uzdravit celý národ.

O absolventy humanitních oborů je na trhu práce zájem, ukázal průzkum

Věda a školy

Podle mluvčího hradecké školy Jakuba Nováka jsou Komenského odkaz a vize stále živé. „Jeho nadčasovou výzvou se můžeme společně inspirovat, nadále se od něj můžeme učit,“ dodal.

Daná akce, nad níž převzalo záštitu ministerstvo školství, je součástí projektu Komenský 2020. Hlavní cíle projektu, jako je nejen vydání interaktivní knihy s Komenského myšlenkami přenesenými do 21. století, se chystají na příští rok, kdy od úmrtí „učitele národů“ uplyne kulatých 350 let.

Finálním záměrem je, aby všichni (zejména skrze studenty) pomyslně dokončili jeho zmíněnou Poradu.

Reklama

Související články

Zlatý Ámos vystřelil proti lejstrům

Již 27. ročník ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos v úterý 8. října formálně zahájil výstřelem proti přebujelé administrativě ve školství. Načež...

Výběr článků

Načítám