Hlavní obsah

Firmy si vychovávají odborníky samy

Právo, kil

Firmy v České republice stále obtížněji hledají technicky vzdělanou pracovní sílu a řada z nich už přestala doufat v systémovou pomoc státu. Zakládají proto vlastní akademie, nabízejí stáže i stipendia a nezkušené absolventy českého školství si dovzdělávají samy.

Foto: Profimedia.cz

Student má možnost na stavbě zjistit, jak realizace projektu vypadá v praxi. Ilustrační foto

Článek

Podle personalistů je vychovávání vlastních odborníků jediná cesta, jak v dnešní době přijít ke schopným mladým zaměstnancům. Mezi lety 2011 a 2015 totiž klesl počet studentů na středních odborných školách o 51 tisíc a situace se v nejbližších letech nezlepší.

Nejaktivněji si při výchově budoucích odborníků počínají výrobní společnosti

„Praxe přímo v oboru je u absolventů vzácností, doloží ji sotva čtvrtina uchazečů. Osvícené firmy již dávno pochopily, že jedinou možností, jak si zajistit zdroj talentů, je spolupracovat se školami nebo si založit nějakou vlastní, případně vytvářet tréninkové programy pro doškolování absolventů,“ poznamenává Jiří Halbrštát, manažer marketingu a náboru z personální agentury ManpowerGroup.

Získají vzdělání i praxi

Nejaktivněji si při výchově budoucích odborníků počínají výrobní společnosti, jimž se technických zaměstnanců chronicky nedostává. Vlastní rozvojové a vzdělávací programy mají také IT firmy, banky, poradenské firmy nebo call centra.

„V našem projektu Montérský dorost získají studenti praxi, seznámí se s předpisy a s příslušnou administrativou. Poznají firemní kulturu a potenciální kolegy. Ti s dobrými studijními výsledky navíc obdrží stipendium. Přivydělat si mohou také při odborné praxi a na letních brigádách,“ popisuje Milan Kroupa, personální ředitel společnosti E.ON ČR, která spravuje část české energetické sítě.

Firma spolupracuje se dvěma středními školami a přibližně osmdesát procent montérů po dokončení studií skutečně přijímá na technické pozice. Díky programu tak firmě nezůstávají neobsazená místa po pracovnících, kteří odcházejí do důchodu.

Čerstvě zaměstnaní technici projdou vstupním programem, díky němuž získají zkušenosti z různých částí provozu firmy. Někteří z nich se pak mohou dál rozvíjet v talentovém programu a připravovat se na případné převzetí vedoucí pozice.

Vybírají adepty v průběhu studia

Jinou formu netradičního přístupu volí firmy, které potřebují do svých týmů vysokoškolsky vzdělané technické odborníky. Žádanou skupinou jsou pro ně studenti vysokých škol, které se snaží získat již v průběhu studia.

„S vysokými školami spolupracujeme už řadu let. Zájem máme hlavně o budoucí absolventy stavební fakulty pražského ČVUT, příležitost ale nabízíme i ostatním vysokoškolákům,“ vysvětluje personální ředitel developerské společnosti Ekospol Jan Zipser a dodává, že pro studenty technických oborů firma dokonce připravila témata diplomových prací.

„Jde o případy z praxe, takže se studenti vyhnou planému teoretizování, které v reálném pracovním životě nikdy nevyužijí. Funguje to tak, že student má dva vedoucí – jednoho v Ekospolu a druhého samozřejmě na univerzitě. Umožníme mu podílet se na stavbě velkých bytových komplexů, podívat se na stavbu a zjistit, jak příprava i realizace projektu vypadá v praxi,” pokračuje Zipser.

„Pokud student s diplomovou prací uspěje, má možnost získat v Ekospolu stálé místo, a to bez absolvování několikakolového výběrového řízení, které je jinak při obsazování volných míst u nás ve firmě standardem,“ zdůrazňuje.

Rychlý kariérní růst

Absolventy do firmy podle Zipsera láká také možnost rychlého kariérního i platového růstu, kdy i velmi mladí absolventi mohou brzy dosáhnout na manažerské pozice.

„Nehrajeme si na délku působení ve firmě, vyšší místo se u nás nedá ‚vysedět‘. Jediným kritériem úspěchu jsou schopnosti daného člověka a jeho přínos pro společnost. Nejschopnější a nejtalentovanější lidé tak mohou velmi brzy dosáhnout vysokých pozic bez ohledu na věk či předchozí praxi,“ uzavírá Zipser.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám