Hlavní obsah

Experti se chystají vnést více světla do záhady jménem Mona Lisa

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více světla do záhady, kdo byl předlohou pro da Vinciho světoznámý obraz Mona Lisa, chtějí vnést italští badatelé. Koncem dubna plánují zahájit vykopávky u bývalého florentského kláštera Sant’Orsola, kde radar nedávno odhalil podzemní kryptu, jež by mohla ukrývat ostatky Lisy del Giocondo, manželky florentského obchodníka s hedvábím. Tu vědci s da Vinciho unikátním dílem spojují nejčastěji.

Foto: Profimedia.cz

Mona Lisa

Článek

Cílem operace, na níž se budou podílet také geologové, antropologové a historici umění, je nalézt dostatek lebečních fragmentů, na jejichž základě by bylo možné zrekonstruovat Lisinu tvář a porovnat ji s obrazem.

Experti se ale nejprve chtějí s pomocí testů DNA a tzv. karbonových zkoušek ujistit, zda jde skutečně o ostatky hledané ženy. Srovnání provedou s hodnotami získanými z ostatků jejích dětí, které jsou pohřbeny ve florentské bazilice.

Akci zaštítila italská Národní komise pro kulturu.

Šlechtična, nebo kurtizána?

Mona Lisa je už století předmětem nejrůznějších dohadů. Kromě Lisy del Giocondo prý mohla da Vinciho inspirovat nějaká šlechtična, kurtizána či pouliční prostitutka.

Podle britského listu The Telegraph se ale objevily spekulace, podle nichž byl portrétovaným modelem jistý gay, jenž da Vinciho obdivoval – anebo prý dokonce mistr sám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám