Hlavní obsah

Evropská komise zvažuje zavedení kvót pro ženy ve vedení firem

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise dnes přijala pětiletou strategii na podporu rovnosti žen a mužů v Evropě. Jejím hlavním cílem je lépe využít potenciál žen, a tak přispět k dosahování celkových ekonomických a sociálních cílů EU. Strategie převádí na konkrétní opatření zásady stanovené v chartě žen, od snahy zvýšit počet žen ve vedení podniků až po boj s násilím motivovaným rozdíly mezi pohlavími.

Foto: Profimedia.cz

Ve vedení evropských firem stále není dostatek žen. Místopředsedkyně Evropské komise Viviane Redingová nevylučuje zavedení kvót.

Článek

„Abychom v Evropě znovu rozběhli růst, musíme lépe využívat talenty žen. V minulosti jsem nikdy neobhajovala myšlenku, že by ve vysokých funkcích měly být stanoveny kvóty pro ženy, ale kvůli nedostatečnému pokroku v této oblasti budeme možná nuceni uvažovat o přijetí iniciativ na evropské úrovni,“ řekla Viviane Redingová, místopředsedkyně Evropské komise odpovědná za spravedlnost, základní práva a občanství.

„V oblasti rovnosti žen a mužů šla Evropa světu příkladem již v roce 1957, kdy do Římské smlouvy zahrnula zásadu rovnosti odměňování. Dnes můžeme jít znovu příkladem při začleňování žen do rozhodovacího procesu i při potírání násilí založeného na pohlaví,“ připomněla Redingová.

Na jaře 2011 se chce setkat s řediteli hlavních evropských společností kótovaných na burze a hovořit s nimi o situaci a rozsahu seberegulace. Na základě výsledků dialogu s podniky pak chce zvážit, zda bude v roce 2012 nutné navrhnout další iniciativy.

Strategie pro rovnost žen a mužů, kterou Evropská komise dnes přijala, obsahuje řadu opatření zaměřených na pět priorit, jimiž jsou ekonomika a trh práce; rovnost odměňování; rovnost ve vyšších funkcích; potírání násilí na základě pohlaví a podpora rovnosti žen a mužů mimo EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám