Hlavní obsah

Evropa loni zažila nejteplejší léto v historii měření

Loňské léto bylo v Evropě nejteplejší od začátku měření, teploty byly o jeden stupeň Celsia vyšší než průměr. Uvádí to zpráva evropské služby Copernicus, která monitoruje stav klimatu. Počasí v letních měsících doprovázely silné kontrasty.

Foto: Mathieu Lewis-rolland, Reuters

Evropa loni prožila nejteplejší léto v historii měření.

Článek

Zatímco jihoevropské státy v létě 2021 zaznamenaly rekordní počet extrémně horkých dnů a v Itálii a Španělsku padly dokonce teplotní rekordy, západ Evropy se potýkal se silnými dešti a záplavami.

„Rok 2021 byl rokem extrémů, včetně nejteplejšího léta v Evropě, vln veder ve Středomoří, záplav a větrného sucha v západní Evropě,“ uvedl ředitel služby Copernicus Carlo Buontempo.

Série rekordů

Za letní vlny veder ve Středomoří padla řada teplotních rekordů včetně nejvyšší dosud zaznamenané teploty ve Španělsku, kde naměřili 47 stupňů Celsia. Rekordních 48,8 stupně Celsia ohlásila Itálie. V některých částech Itálie, Řecka a Turecka trvala vlna veder dva až tři týdny.

Zemědělské sucho se vrátilo

Domácí

Toto extrémní počasí vedlo v regionu k řadě ničivých požárů, zejména v Itálii, Řecku a v Turecku. Celková vypálená plocha v červenci a srpnu ve Středomoří přesáhla 800 000 hektarů, uvádí zpráva.

Vědci varovali, že nám dochází čas na omezení globálního oteplování. Tato zpráva zdůrazňuje naléhavou nutnost jednat, protože v Evropě již dochází k extrémním jevům souvisejícím s klimatem
Mauro Facchini, Agentura obranného průmyslu a vesmíru EK

Opačný problém trápil loni v létě obyvatele západní Evropy, kde v červenci způsobily zkázu silné záplavy, které si vyžádaly stovky zraněných a mrtvých. Nejvíce zasaženo bylo Německo, extrémní počasí trápilo ale i Nizozemsko či Belgii a další země. V postižené oblasti byly loni 14. července zaznamenány rekordní srážky.

„Evropou se pohyboval pomalý systém nízkého tlaku vzduchu, který nasával vlhký vzduch z neobvykle teplého Baltského moře,“ vysvětluje původ extrémních srážek zpráva. Povrchová teplota v Baltském moři byla v červnu a červenci vyšší až o pět stupňů Celsia než průměr.

Mořský plankton se v důsledku globálního oteplování posouvá směrem k pólům

Věda a školy

„Vědci z (Mezivládního panelu OSN pro změny klimatu) IPCC varovali, že nám dochází čas na omezení globálního oteplování na 1,5 stupně Celsia. Tato zpráva zdůrazňuje naléhavou nutnost jednat, protože v Evropě již dochází k extrémním jevům souvisejícím s klimatem,“ uvedl Mauro Facchini, šéf oddělení pozorování Země v agentuře obranného průmyslu a vesmíru Evropské komise.

Důkaz změn klimatu

Zjištění vědců služby Copernicus podle zprávy dokládají dlouhodobé změny v klimatu naší planety i navzdory krátkodobé proměnlivosti. Globální a evropské teploty se od předindustriální éry výrazně zvýšily, dokazují podle odborníků dlouhodobá pozorování.

„Rok 2021 se sice neřadil mezi rekordně teplé roky ani pro Evropu, ani pro zeměkouli, ale evropský kontinent se od předindustriálního období oteplil přibližně o dva stupně Celsia a zeměkoule o 1,1 až 1,2 stupně Celsia. Celosvětově byl rok 2021 šestým nebo sedmým nejteplejším rokem nejméně od roku 1850,“ doplňuje zpráva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám