Hlavní obsah

Elektroformule studentů ČVUT zazářila za oceánem. Už podruhé

Novinky,

S výrazným náskokem zvítězil tým eForce FEE Prague Formula na závodech v americkém Lincolnu. Reprezentoval Fakultu elektrotechnickou Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze. Studenti tak zopakovali svůj úspěch ze soutěže v kanadském Barrie. Závody ve Spojených státech se konaly od 15. do 18. června.

Foto: ČVUT

Vítězný tým studentů ČVUT

Článek

„Americký styl trati je velmi odlišný od toho evropského, na který jsme připraveni. Trať v Lincolnu byla mnohem rychlejší a její šíře umožňovala i volbu odlišné stopy průjezdu zatáčkou,“ vysvětloval jeden z týmových pilotů Petr Záruba s tím, že právě díky vysoké průměrné rychlosti mohli naplno využít aerodynamiku vozu.

„Po nalezení optimálního nastavení podvozku se nám podařilo dosáhnout nejrychlejšího času v elektrické kategorii a do konce dne tento čas nepřekonal ani žádný spalovací tým,“ uvedl k závodům třiceti družstev Záruba.

Vytrvalostní závod na 22 km

Monopost eForce FEE Prague Formula vyvíjejí studenti silnoproudého studijního programu Elektronika, energetika a management Fakulty elektrotechnické ČVUT za spolupráce studentů Fakulty strojní ČVUT.

Foto: ČVUT

Tým musel absolvovat jak statické disciplíny jako prezentování designu formule a představení business plánu před porotou, tak samotné závody. Ty zahrnovaly akcelerační disciplíny na 75 metrů (formule eForce dosáhla času 4,09 sekundy), skid-pad (jízda v osmičce), kvalifikační autokros a vytrvalostní disciplínu endurance na 22 kilometrů. Šlo tedy o stejný princip jako v Kanadě. [celá zpráva]

Děkan Fakulty elektrotechnické Pavel Ripka je hrdý, že dokázali porazit studenty takových škol, jako jsou Massachusetts Institute of Technology, Carnegie Mellon Univerzity nebo Purdue University. „Úspěch naší elektroformule dokazuje, že i v tomto oboru patříme na světovou špičku,“ dodal.

Pro příznivce soutěže Formula SAE/Student a formule eForce bude 12. července ve studovně FEL Café v pražských Dejvicích přichystáno setkání s vítězným týmem a prezentace jejich cesty do Kanady a USA, která dostala pracovní název OTO – Over The Ocean. Na akci se lze registrovat zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám