Hlavní obsah

Čeští egyptologové se na podzim vrátí zpět do Abúsíru

Tuzemští egyptologové se na podzim vydají na tříměsíční expedici. Ve své hlavní egyptské badatelské oblasti Abúsír budou pokračovat v průzkumech údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Plánují rovněž zpracovat vykopané předměty, jak informovala Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu. Upřesnila, že vědci budou pokračovat ve výzkumu, který začali před deseti lety a vrátili se k němu letos na jaře.

Foto: Profimedia.cz

Pyramidový komplex faraona Niuserrea (ve výřezu jeho královská hlava)

Článek

Kolem údolního chrámu panovníka Niuserrea objevili na jaře ohradní zeď, která nebyla předtím zdokumentována. Budou mimo jiné zjišťovat její funkci.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Pyramidový komplex Niuserrea se nachází v prostoru mezi pyramidami jeho předchůdců Sahurea a Neferirkarea.

Díky americké grantové podpoře bude podle Jiráskové z egyptologického ústavu, který je součástí Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, pokračovat v zimě započatý výzkum v hrobce hodnostáře Ceje dalším průzkumem jejího okolí. K té se čeští egyptologové přesunou v říjnu.

Práce ve skladech čeká na expedici v listopadu. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy přijedou i antropologové, zoologové, restaurátoři a další externí odborníci,“ vysvětlila Jirásková.

Foto: Kurohito (CC BY-SA 3.0); Wikimedia Commons

Zádušní chrám Niuserrea

Češi vyjasnili mumifikaci

Čeští badatelé už učinili v Egyptě řadu objevů, jedním z nich je vyjasnění mumifikace.

„Tradovalo se, že před mumifikací byly vnitřnosti umisťovány do nádob, tzv. kanop. Zjistili jsme ale, že toto privilegium měli pravděpodobně jen ti nejvyšší hodnostáři,“ poznamenala Jirásková.

Foto: archív ČEgÚ FF UK

Hrobka kněze Kairese, Abúsír, Egypt

Českým egyptologům se podařilo najít prázdné kanopy v hrobce hodnostáře Kairese s původním obsahem zuhelnatělých pláten, který musejí podrobit analýze. Díky nálezu hrobky Kairese loni na podzim také objevili, že do pohřebních komor byly umisťovány sochy zemřelých.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám