Hlavní obsah

Detailní skeny Titaniku objevily na mořském dně ztracený náhrdelník

Nejnovější digitální skeny potopeného vraku Titaniku odhalily poklad. Je jím zlatý náhrdelník, údajně vyrobený ze zubu již vyhynulého megalodona, tedy dosud největšího známého žraloka. Společnosti Magellan a Atlantic Productions, které za celým projektem stojí, mají ale zakázáno nalezené předměty vytahovat z mořského dna.

Detailní záběry vraku Titaniku pořízené během loňského létaVideo: Reuters

 
Článek

„Našli jsme megalodonův zub upravený do náhrdelníku. Je to neuvěřitelné,“ řekl ředitel společnosti Magellan Richard Parkinson serveru ITV News.

Dosud nejdetailnější skeny Titaniku, potopeného roku 1912, provedla společnost v létě 2022, kdy pořídila více než 700 tisíc snímků k vytvoření přesného trojrozměrného modelu vraku.

Novinky o projektu také nedávno informovaly.

Vědci získali dosud nejvěrnější snímky vraku Titaniku. Sken má pomoci rozluštit záhadu potopení lodi

Věda a školy

Server listu The Daily Mail nicméně upozorňuje na to, že není zcela jasné, jak odborníci dokázali původ zubu ze skenů určit. „Je pravděpodobnější, že se jedná o zub žraloka žijícího v současnosti, spíše než o fosilii,“ uvedl paleontolog Michael Benton z Bristolské univerzity, kterého server oslovil.

Megalodon je vyhynulý druh žraloka dorůstajícího ohromných rozměrů – až 18 metrů. Jeho zuby tak mohou měřit i 18 centimetrů a jejich barva se liší podle toho, kde byly objeveny. Mohou být růžové, modré i černé.

Stejně jako u ostatních předmětů nalezených ve vraku potopeného Titaniku nelze s jistotou říct, komu vzácný náhrdelník patřil. Tým, který na skenování vraku pracoval, chce proto pomocí umělé inteligence kontaktovat rodinné příslušníky tehdejších cestujících.

Žraločí zub upravený jako šperk je vykládaný zlatem. Ačkoliv se nejedná o stejný šperk, který hrál ústřední roli ve slavném dramatu Titanik z roku 1997, objevení náhrdelníku na mořském dně je pro mnohé fanoušky filmu dojemné.

Malá paleontoložka našla miliony let starý žraločí zub

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám