Hlavní obsah

Delfíni vnímají svět podobně jako lidé, tvrdí vědci

Domovem delfínů je voda, ale svět vnímají stejným způsobem jako lidé. Tvrdí to skupina japonských vědců pod vedením Masaki Tomonaga z univerzity v Kjótu. Kytovci totiž zvládli další z testů, které na ně odborníci vymysleli, a potvrdili tak své postavení nejinteligentnějšího tvora zvířecí říše.

Foto: archiv , Právo

Ilustrační foto

Článek

Odborníci delfínům ukázali devět geometrických tvarů (zakřivené, s ostrými úhly či rovnými čarami). Nejprve jim ukázali tvary a zvíře se jednoho z nich dotklo nosem. Poté mělo ze dvou nabízených tvarů na jiném místě vybrat ten, kterého se předtím dotklo. „Překvapením je, že delfíni mají velmi podobné optické vnímání jako lidé,“ napsali autoři studie z Kjótské univerzity.

Rozdíl byl pouze v tom, které tvary byly komu bližší. Delfíni si na dotek a následné rozpoznání vybírali tvary s ostrými křivkami, lidé, kteří pro srovnání absolvovali podobný test, byli naklonění oblým křivkám.

Zvířata naopak vnímala tvary podobné písmenům „D” či „U” velmi podobně.

Výsledky průzkumu japonských vědců tak naznačují, že delfíni i lidé vidí svět podobně, přestože se výrazně liší svým prostředím a mají i různě vyvinutý zrak.

Pokus probíhal na třech delfínech, kteří se narodili ve volné přírodě, nyní jsou ale chováni v japonském akváriu.

Vědci připomínají i to, že tato zvířata zvládají zrcadlový test. Pokud se umístí delfínovi na hlavu značku, kterou může vidět jen při pohledu do zrcadla, snaží se ji odstranit. Odborníci si toto počínání vysvětlují tak, že delfín chápe, že v zrcadle je zobrazen on sám a poznává se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám