Hlavní obsah

Dech je stejně jedinečný jako otisk prstu

Směs látek obsažených v lidském dechu je stejně jedinečná pro každého člověka jako otisk prstu. Ukazuje to výzkum zveřejněný v magazínu Plos One. Lidské tělo pomocí dýchání vylučuje odpadní látky, které jsou výsledkem chemických procesů. Tím, jak unikátní je složení těchto látek, se ale dosud nikdo podobně podrobně nezabýval.

Foto: Profimedia.cz

Analýza lidského dechu může být pro medicínu stejně užitečná jako rozbory krve.

Článek

Individuální chemické složení krve nebo moči už dnes medicína využívá k nejrůznějším diagnózám. Studie vědeckého týmu z univerzity ve švýcarském Curychu ukazuje, že stejně užitečná může být i analýza lidského dechu.

„Nechápu, proč dech nebyl v medicíně obecně využíván při vědecké diagnostice,“ řekl BBC Renato Zenobi, který výzkum na Švýcarském technologickém institutu v Curychu vedl. „V tradiční čínské medicíně vám změří puls, podívají se, jak vypadá váš jazyk a přičichnou k vašemu dechu,“ dodal. Účinnost podobných metod podle něj dokládá i to, že existují psi vycvičení k odhalení rakoviny čichem.

Předchozí vědecké studie ukázaly, že v lidském dechu jsou obsažené konkrétní bakterie, které způsobují plicní infekce anebo dokonce ukazují na rakovinu žaludku.

Vědci si chtěli ověřit, jestli tyto poznatky nemohou být rozšířené na celé spektrum látek obsažených v lidském dechu. Cílem bylo zjistit, jestli jeho složení je, či není natolik jedinečné, že by se dalo mluvit o jakémsi „otisku lidského dechu“.

Unikátní základ

Podle Renata Zenobiho bylo potřeba prokázat, zda v dechu existuje jakési individuální jádro, které se nemění. „Pokud by se výrazně během dne proměňovalo, nebo by se změnilo poté, co vypijete kávu nebo vykouříte cigaretu, pak na něco takového můžete zapomenout,“ řekl.

Vědecký tým zkoumal vzorky dechu jedenácti dobrovolníků odebrané čtyřikrát za den. Celkem získali vzorky z devíti dnů. Analýza pomocí hmotnostního spektrometru, který dokáže určit elementární složení vzorku, ukázala, co vědci předpokládali.

Všichni účastníci pokusu měli ve svém dechu to, co je obvyklé, tedy například vodní páru nebo oxid uhličitý. Kromě toho ale dech každého obsahoval soubor asi sta jednoduše identifikovatelných látek, které zůstávaly unikátní v průběhu všech pokusů. Vědci to přirovnávají ke kožním papilárním liniím na prstech, jejichž otisk využívají kriminalisté.

Foto: Profimedia.cz

V budoucnu by medicína díky miniaturizaci mohla k analýze dechu využívat podobné přístroje, jaké používá policie při testech na alkohol.

Podle vědců metoda diagnostiky dechu může najít široké uplatnění. Je takzvaně neinvazivní (ve srovnání s rozborem krve s použitím injekční jehly) a navíc by vyhodnocení výsledků přinesla okamžitě.

Například při odhalování dopingu ve sportu by to výrazně pomohlo zrychlit celý proces, podobně jako v anesteziologii, kde je klíčové rychlé stanovení přesné dávky potřebné k uspání pacienta. Vědecký tým z curyšské univerzity chce také pokračovat ve vývoji metod, které by v lidském dechu dokázaly odhalit nemoci, jako jsou astma nebo zhoubné nádory.

Reklama

Výběr článků

Načítám