Hlavní obsah

Čtvrtá průmyslová revoluce lidem práci vezme, ale vytvoří také novou

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtá průmyslová revoluce přinese možná už za deset let citelný nástup digitalizace a automatizace ve výrobě. Co bude znamenat pro pracovníky?

Foto: Profimedia.cz

Investice směřují do strojů, které mají ve srovnání s lidmi mnohonásobně vyšší produktivitu a menší chybovost.

Článek

Roboti a počítače převezmou další kus práce od lidí, růst produkce však zároveň vytvoří nové pracovní pozice. Stroje, výrobky a informační systémy budou ještě propojenější než nyní. Budou si mezi sebou rychle vyměňovat informace, bez lidského zásahu vyhodnotí data, změní nastavení a přizpůsobí se novinkám.

Investice směřují do strojů

„Firmy se snaží už nyní šetřit a zároveň maximalizovat výrobní kapacitu. Investice směřují do strojů, které mají mnohonásobně vyšší produktivitu a oproti lidskému faktoru menší chybovost,“ říká Jiří Bilík z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Pořizovací cena je vysoká

„Kovoví“ pracovníci nezaspí, mají stoprocentní docházku, neonemocní, lépe snášejí extrémní teploty, jsou přesní a spolehliví. Na druhou stranu jsou stroje závislé na zdrojích energie a jejich pořizovací cena bývá vysoká. Firmy u nich musí počítat s náklady na servis, údržbu a různé nečekané opravy.

Zaniknou jednoduché činnosti

V ohrožení se s nástupem čtvrté průmyslové revoluce octnou profese, u nichž je jednoduché nahradit člověka robotem. Například v obchodních řetězcích se stále více prosazují samoobslužné pokladny a podobné je to u výrobních společností.

Celoživotní vzdělávání se stane nutností

Na druhé straně se o svá místa se nemusejí bát lidé na kvalifikovanějších pozicích, jako jsou strojní inženýři či manažeři. Další nárůst zájmu lze očekávat i v případě IT odborníků. Pro všechny obory pak platí, že poroste důležitost celoživotního vzdělávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám