Hlavní obsah

Čína vyvíjí kvůli lunární misi raketový supernosič

Právo, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínští inženýři pracují na nové generaci raketových nosičů k cestám do vesmíru. Informoval o tom server BBC s odvoláním na Li Tchung-jüa, šéfa marketingového oddělení Čínské akademie technologie raketových nosičů (CALT).

Článek

Má jít o raketový motor s tahem 600 tun. Pro srovnání: Čína nyní úspěšně vyvíjí jeden ze svých dosud nejsilnějších motorů – Dlouhý pochod-5 – s tahem 120 tun.

"Takové rakety (s motory o tahu 600 tun) mají smysl jedině pro mise, jako je vyslání člověka na Měsíc. Za předpokladu, že budou schváleny,“ řekl pro BBC.

V březnu oficiální list China Daily napsal, že CALT studuje supertěžké nosiče, které by mohly sloužit k lunárním expedicím.

Současně citoval viceprezidenta CALT Liang Siao-chunga, podle nějž se celkový startovací tah těžkých nosičů dostane na hranici tří tisíc tun. Pro takový tah by bylo nutné, aby první stupeň navrhované rakety měl pět 600tunových motorů – jeden hlavní a čtyři přídavné. Šlo by o systém podobný raketě Dlouhý pochod-5, ale mnohem mohutnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám