Hlavní obsah

Čeští žáci vybojovali na Evropské olympiádě experimentální vědy stříbro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Univerzitě Hradec Králové (UHK) se konala prestižní Evropská olympiáda experimentální vědy (European Olympiad of Experimental Science, EOES) pro mladé vědce a vědkyně do 17 let. Češi se v mezinárodní konkurenci prosadili, umístili se v rámci stříbrného pásma.

Foto: UHK

Čeští žáci získali na Evropské olympiádě experimentální vědy stříbro.

Článek

Reprezentanti ČR vybojovali stříbrné medaile, umístili se tak na předních příčkách soutěže.

Český tým ve složení Václav Verner, Andrea Slívová a Matouš Kejval se v konkurenci 40 týmů z EU umístil celkově na 8. místě. Druhý tým, David Mendl, Jakub Kocháň a Šimon Vlach, obsadil 13. příčku.

Foto: UHK

Český tým ve složení Václav Verner, Andrea Slívová a Matouš Kejval

Celkovým vítězem se stal tým z Německa.

V Zeměpisné olympiádě zvítězila gymnazistka z Plzně

Věda a školy

„České týmy předvedly výborné výkony a potvrdily naši dlouhodobou přítomnost na špičce v této soutěži,“ okomentoval to Jan Kříž, výkonný ředitel organizačního výboru EOES a děkan Přírodovědecké fakulty UHK, kde se soutěž konala.

Inspirace hostitelskou zemí

Při několikahodinovém řešení náročných úloh z chemie, biologie a fyziky museli studenti prokázat schopnost spolupráce i znalosti přesahující rámec učiva na gymnáziích a dovednosti pro práci v laboratořích.

Rodný dům Gregora Johanna Mendela chystá novou expozici

Cestování

Úlohy jsou vždy inspirované hostitelskou zemí. V případě Česka se zaměřily na práci s kyselinou hyaluronovou, jejíž významným producentem ČR je, dále na genetiku, čímž se připomnělo 200 let od narození G. J. Mendela, a také na antivirotika prof. Antonína Holého.

Olympiádu podpořila jeho žena Ludmila Holá.

Na ČVUT se poprvé uskutečnila Technologická olympiáda

Věda a školy

Soutěžící jsou do týmů vybíráni z úspěšných řešitelů předmětových olympiád, přičemž jejich kroky podle Kříže často vedou v budoucnu na nejprestižnější univerzity.

„Olympiády jako tato mají v soutěžících podporovat zájem o vědu a já věřím, že v příštích letech o těchto studentech a studentkách ještě mnoho uslyšíme,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám