Hlavní obsah

Čeští žáci se spojí s astronautem na ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu má z Prahy proběhnout živé videospojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Během něj si žáci a pedagogové vybraných základních a středních škol popovídají s astronautem Evropské kosmické agentury (ESA), Němcem Matthiasem Maurerem.

Foto: ESA-ESERO, Novinky

Žáci si mohou popovídat s astronautem ESA Matthiasem Maurerem.

Článek

Akci organizuje vzdělávací kancelář ESA jménem ESERO a technicky ji zajišťují žáci Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia z mediálního domu Next Zone, který sami navrhli a vybudovali v areálu školy.

Pražské hvězdárny vyšlou do kosmu unikátní výukovou družici, poslouží Muskova raketa

Věda a školy

Vesmírný den začal již dopoledne, kdy se pro děti a učitele konají tvůrčí workshopy: jak postavit raketu, jak si naprogramovat vlastní experiment na ISS a jak se dívat na Zemi z oběžné dráhy pomocí satelitních snímků.

Odpoví na otázky

Od 13:00 začne oficiální část akce, několika přednáškami uvedená hlavní událost dne – navázání spojení s ISS a přibližně 20minutová komunikace s Matthiasem Maurerem (zhruba od 15:05).

Foto: Profimedia.cz

Astronaut ESA Matthias Maurer

Žáci mu položí několik otázek a on na ně přímo z paluby ISS živě odpoví. Dotazy mohou být např. o možnostech umělé inteligence při průzkumu vesmíru, o důsledcích stavu beztíže pro lidské tělo či o pěstování rostlin v kosmu.

Program bude živě streamován v rámci vzdělávacího veletrhu Schola Pragensis 2021, témata zmíněná během videospojení budou rozpracována do podoby výukových programů a dále probírána v českých školách.

Jedná se o společnou akci tří vzdělávacích kanceláří ESA z různých zemí. Kromě Česka se účastní také kanceláře ESA ESERO z Německa a Irska.

Astronauti vypěstovali ve vesmíru chilli papričky. Uvařili si tacos

Koktejl

Partnerem společnosti ESERO je i katedra geoinformatiky a kartografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, jejíž zástupci o akci Novinky informovali. Organizátoři pak poskytli uvedený odkaz na stream.

„Stream je i pro veřejnost,” doplnil pro Novinky za organizátory Petr Mareš.

Reklama

Související články

Crew Dragon dorazila na ISS, let trval 21 hodin

Loď Crew Dragion společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty na palubě se v pátek brzy ráno připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Cesta z Kennedyho...

Výběr článků

Načítám