Hlavní obsah

Čeští výrobci obuvi se potýkají s nedostatkem pracovních sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští výrobci obuvi a kožedělných výrobků se potýkají s nedostatkem pracovních sil. Chybí jim několik stovek lidí, zejména těch kvalifikovaných. Uvedla to při zahájení veletrhů Styl a Kabo v Brně tajemnice České obuvnické a kožedělné asociace Vlasta Mayerová.

Foto: Zehl Igor, ČTK

Mezinárodní veletrhy módy a obuvi Styl a Kabo v Brně

Článek

Podobné problémy už obor má několik let. Dosud se řešily například rekvalifikacemi. „Lidé ale do práce přijdou a za týden nebo 14 dní odejdou, protože nestíhají," uvedla Mayerová. Výroba podle ní není jednoduchá a řemeslná dovednost a zručnost se pomalu vytrácejí.

Manuálně zručných lidí ubývá

Oboru by měla pomoci sektorová dohoda uzavřená ve Zlínském kraji, která má přilákat mladé lidi do výrobních závodů. „V dnešní době chce dělat rukama a umí dělat rukama jen málokdo,” uvedla Mayerová. Ve Zlínském kraji jsou aktuálně tři odborné školy se zaměřením na příslušný obor. Na místní univerzitě, která nese jméno Tomáše Bati, byla ale technologie výroby obuvi zrušena.

Berou lidi z ulice

Zaměstnavatelé podle Mayerové berou lidi z ulice, v podstatě každého, kdo je trochu zručný. Nikdy ale nevědí, jak to dopadne a jestli jim takový člověk zůstane. Výsledkem může být v budoucnu i zrušení některých firem, protože jejich zaměstnanci se blíží důchodovému věku. Cestou by mohlo být přijímání migrantů, zejména z Ukrajiny, kde je malá jazyková bariéra. „Tito lidé jsou také manuálně zruční,” dodala Mayerová.

Ročně se dováží sto miliónů párů obuvi z Asie

V Česku se předloni vyrobilo zhruba 4,1 miliónu párů obuvi, meziročně o procento méně. Dovoz obuvi, zejména z Asie, klesl meziročně o čtyři milióny na 100 miliónů párů. Je to nejméně od roku 2006. Průměrná cena páru obuvi dovezeného z Číny stoupla o deset korun na 79 Kč. Čísla za loňský rok zatím nejsou k dispozici.

Český obuvnický průmysl tvoří zhruba 35 firem, které mají víc než 20 zaměstnanců. Obuv se ale vyrábí i v řadě menších podniků. České obuvnické firmy zaměstnávaly loni zhruba 3250 pracovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám