Hlavní obsah

Čeští studenti bodovali na okruhu v Silverstone

Právo, jim

Studenti České zemědělské univerzity (ČZU) poprvé vyrazili se svým vozem na největší závod studentských formulí na světě a hned se mohli poplácat po ramenou. Na anglickém okruhu v Silverstone skončili ve vytrvalostní disciplíně na 15. místě mezi univerzitami celého světa a vytvořili tak český nováčkovský rekord.

Foto: ČZU

Rebels Racing a jejich model SATURN 6

Článek

„Týmu Rebels Racing se podařilo nemožné - dokončit Endurance v Silverstone, což byl hlavní technický cíl projektu. Přestože vedení projektu, vývoj i stavba formule byla výhradně v rukou studentů, podařilo se nám jako prvnímu týmu v ČR dokončit ve svém vůbec prvním závodě disciplínu Endurance, která prověří vůz i tým po všech stránkách,“ uvedl k tomu zakladatel týmu a vedoucí projektu Ondřej Suchomel.

Foto: ČZU

Rebels Racing a jejich model SATURN 6

Ve vytrvalostní disciplíně Endurance je třeba urazit 22 kilometrů a při tom se musí střídat jezdci.

„Formule ČZU ji přes odlévání paliva, vyšší spotřebu a tudíž jízdu na půl plynu úspěšně dokončila na 15. místě,“ popisují studenti obtížné, leč slibné začátky.

Foto: ČZU

Rebels Racing a jejich model SATURN 6

Parametry soutěže
Formula Student/SAE je celosvětová soutěž pro univerzitní studenty. Jejím cílem je umožnit studentům vyzkoušet si již za svých studií zrealizovat náročný projekt v podobě konstrukce, stavby a závodění s formulovým vozem podle daných požadavků. Celá soutěž vychází z pravidel, která vydává SAE international.
Zákazník, pro kterého je vítězný vůz určen, je víkendový neprofesionální závodník holdující autokrosu (v americkém podání) nebo sprintu. Vůz proto musí disponovat velkým výkonem ve smyslu co nejlepší akcelerace, brzdění a ovladatelnosti. Musí být levný, spolehlivý, údržba musí být snadná a musí být konkurenceschopný. Vůz by tedy měl být také esteticky na úrovni, pohodlný a využívat co nejvíce běžně dostupných součástí. Produkční plán je 1000 vozů za rok. Úkol zní: Navrhnout vůz, který co nejlépe splňuje uvedené požadavky. Na konci bude vůz porovnán s návrhy konkurence. A pouze nejlepší návrh se dočká výroby.
Zdroj: ČZU

Podle nich bylo hlavním cílem realizačního týmu uspět právě v této disciplíně. Ta sice tvoří jen 30 procent výsledku soutěže, nicméně velkým úspěchem už je dostat se na startovní čáru, jelikož formule musí splňovat přísné technické požadavky.

Foto: ČZU

Rebels Racing a jejich model SATURN 6

Celkem se do soutěže zapojilo 103 týmů, z nichž technickou přejímkou prošlo jen 60. Závod Endurance dokončilo jen 29 týmů. Celkově se tým Rebels Racing v Anglii umístil na 61. pozici.

Foto: ČZU

Rebels Racing a jejich model SATURN 6

„Všichni návštěvníci našeho boxu i komisaři chválili tým za technickou kvalitu i dílenské zpracování prvního auta, což potvrdila i výborná hmotnost - 258 kg, což je opět český rekord pro čtyřválcovou formuli. Pochvalu vysekl i James Allison, technický ředitel týmu Lotus F1, který tým rovněž navštívil v boxech,“ chlubí se studenti.

O Rebels Racing
„První ryze studentský tým Rebels Racing“, jak se studenti prezentují, byl založen roku 2008. Většinu týmu tvoří studentu ČZU, zastoupení v něm má ale i Vysoké učení technické, Univerzita Tomáše Bati či Vysoká škola hotelová. Tým musí nejen navrhnout a sestavit závodní formuli, realizovat musí celý projekt-  od shánění partnerů po přípravu na závody.
Zázemí vytváří týmu Technická fakulta ČZU, dosud Rebels Racing podpořilo na 30 firem, ať už sponzorskými dary, anebo poskytováním součástek, materiálů či služeb. Celkový rozpočet projektu zahrnující podporu univerzity a sponzorů činí 1,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám