Hlavní obsah

Čeští středoškoláci si nesou z fyzikální olympiády medaile

Právo, jim

Jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile si přivezlo české družstvo talentovaných studentů středních škol z Mezinárodní fyzikální olympiády v Dánsku, které hostovalo týmy 83 zemí. Na čtyři stovky olympioniků zde zápasily s náročnými teoretickými i experimentálními úlohami od 7. do 15. července.

Foto: Jan Kříž

Filip Studnička (pedagogický vedoucí), Lubomír Grund, Miroslav Hanzelka, Jakub Rösler, Jiří Guth Jarkovský, Jakub Vančura a Jan Kříž (vedoucí delegace)

Článek

Nejlépe si vedl Lubomír Grund z Gymnázia Christiana Dopplera z Prahy. Stejně jako loni na olympiádě v Estonsku si vydobyl druhé místo.

„Mám radost, po několikadenním řešení fyzikálních úloh jsem se cítil vyčerpaný, ale medaile přehlušila veškerou únavu. Nejtěžší pro mě bylo čtení grafů a odhadování průběhu fyzikálních veličin,“ vzpomíná stříbrný medailista.

Bronz získali Miroslav Hanzelka z Gymnázia Česká Lípa a Jiří Guth Jarkovský z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích.

Nezdolný Attila

Český tým doprovázel vedoucí družstva Jan Kříž z Katedry fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity v Hradci Králové, která finalistům poskytla přípravné soustředění.

Foto: Jan Kříž

Jakub Rösler, Jan Kříž, Jiří Guth Jarkovský, Miroslav Hanzelka, Lubomír Grund, Filip Studnička a Jakub Vančura

„Finalisté české fyzikální olympiády se na světových soutěžích tradičně umisťují velmi dobře, to je velký úspěch. Stačí například porovnat počet obyvatel České republiky a Číny. Přitom naše družstva již desetkrát přivezla zlatou medaili. Škoda, že nyní kluci nezískali jedenáctou, ale i tak dosáhli skvělého výsledku. Navíc máme ještě jedno čestné uznání, získal ho Jakub Rösler z Gymnázia Jiřího Gutha Jarkovského v Praze,“ vyzdvihl Kříž.

Absolutní vítěz ale nepochází z asijských zemí, jejichž děti mají tradičně v mezinárodním srovnávání dobré výsledky, ale ze sousedního Maďarska. Je jím, stejně jako před rokem, Atilla Szabó.

Generálním partnerem české Matematické a Fyzikální olympiády je Skupina ČEZ. „Technické obory se bez matematiky a fyziky neobejdou. Proto se snažíme podporovat aktivity, které mladé k těmto předmětům vedou. A soutěžní klání je velmi dobrá příležitost,“ uvedl Pavel Puff, manažer útvaru pro strategický nábor Skupiny ČEZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám