Hlavní obsah

Český výrobce kytar dokončil nové konstrukční řešení na zvýšení jejich odolnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Výrobce akustických kytar Furch Guitars z Velkých Němčic na Břeclavsku dokončil nové konstrukční řešení spojení krku a těla cestovní kytary Little Jane. Háček s komponenty, který umožňuje skladnost nástroje, je nyní z leteckého hliníku, což zvyšuje odolnost nástroje. Firma kytaru testovala i v Himálaji.

Foto: archív Furch Guitars

Cestovní kytara Little Jane

Článek

Patentovaný montážní systém umožňuje kytaru rychle složit do plnohodnotného nástroje a následně opět rozložit a uložit do cestovního obalu velikosti běžného příručního batůžku.

Hlavním prvkem montážního systému je masivní háček sloužící ke spolehlivému uchycení odnímatelného krku nástroje k jeho tělu. Tento dosud litý konstrukční prvek nahradil háček frézovaný CNC stroji a vyrobený z materiálu s komponenty z hliníku používaného v leteckém průmyslu a z nerezové oceli.

Další netradiční vlastností kytary je otvor na levém boku nástroje. Primárně je určen pro bezpečné uložení odnímatelného krku kytary při transportu. Otvor zároveň zvyšuje akustický komfort hráče, neboť umožňuje šíření výrazného a hlasitého zvuku přímo k jeho uchu.

Kytara bez úhony přežila pobyt ve velehorách

Firma kytaru testovala v Himálaji, kde dělala společnost českému horolezci Lukáši Krejčímu. Na kytaru několik dní hrál v základním táboře pod horou Manaslu ve výšce 4870 metrů nad mořem a následně i pod sedlem Larkya La ve výšce 4920 metrů, kde nástroj čelil při hře teplotám pod minus deset stupňů.

Foto: archív Furch Guitars

Cestovní kytara Little Jane

Nejvýše položeným místem, kam byla kytara na své cestě vynesena, bylo právě sedlo Larkya La v nadmořské výšce 5260 metrů a kytara zde byla vystavena teplotám kolem minus dvaceti. Podle firmy i přes nehostinné prostředí a klimatické výkyvy kytara nijak neutrpěla ani neztratila své akustické vlastnosti.

V 80. letech jako ilegální garážová firma

Společnost Furch Guitars kytary vyrábí od roku 1981, firmu zakládal jako „ilegální garážovou” otec současného ředitele František, nyní zaměstnává 60 nástrojářů.

Letos na začátku roku navázala spolupráci s internetovým obchodem. Po 18 letech zavřela prodejnu na Zelném trhu v Brně a nástroje prodává v Lidické ulici. V roce 2016 utržila téměř 80 miliónů korun. Cestovní kytary Little Jane firma loni prodala 293 kusů, což tvořilo asi šest procent všech prodejů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám