Hlavní obsah

Český vědec uspěl v USA s výzkumem vážné spánkové poruchy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědec Ivan Čundrle z výzkumného týmu brněnského Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) uspěl se svým výzkumem léčby spánkové apnoe. Společně s týmem českých a amerických vědců zjistil, že výskyt nemoci, která spícím lidem způsobuje dýchací potíže, může souviset s nízkou hladinou hormonu leptinu v krvi. Získal za to cenu Young Investigation Award.

Foto: Profimedia.cz

Počítačový model molekuly hormonu leptin

Článek

Leptin by se tak díky výzkumu mohl stát novým ukazatelem, který umožní včas stanovit diagnózu. O výzkumu informovala mluvčí nemocnice u sv. Anny, pod kterou ICRC spadá, Šárka Urbánková.

Ivan Čundrle za svou práci převzal v San Francisku cenu pro nejlepší mladé vědce Young Investigation Award za druhou nejlepší práci v oblasti kardiovaskulárního výzkumu. Lékař na výzkumu pracoval při své stáži na americké Mayo Clinic.

Projevy spánkové apnoe jsou například chrápání či nepravidelné dýchání během spánku, což může v bdělosti způsobovat potíže se soustředěním či ospalostí. Porucha může způsobit i selhání srdce či cévní mozkovou příhodu. "Mezinárodní výzkumný tým stanovil hodnoty hladiny leptinu v krvi, které svědčí pro riziko výskytu spánkové apnoe u pacientů se srdečním selháním. Stanovení hladiny leptinu v krvi je poměrně jednoduchý a dostupný test," vysvětlila Urbánková.

Ocenění v San Franciscu získal i český lékař Ondřej Sochor. Zjistil, že riziky spojenými s obezitou mohou být ohrožení i lidé s normální hmotností, pokud jim tuk obaluje břišní orgány. "Toto poznání umožňuje zcela nový přístup pro včasnou identifikaci nemocných s vysokým rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění," podotkla Urbánková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám