Hlavní obsah

Češi jsou kastrůlkáři, do práce si nosí vlastní jídlo

Novinky,

Nejen na dovolenou, ale i do práce se Češi rádi vybaví vlastnoručně připraveným jídlem. Jak vyplývá z průzkumu Sdružení EPS ČR, domácí obědy preferuje 41,5 procenta pracujících, polovina z nich si je dokonce do zaměstnání nosí denně. Služeb restaurací využívá v pracovní době zhruba pětina z 525 dotázaných lidí. Tam si jídlo buď sní, nebo objednají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ze srovnání s pět let starým průzkumem pro společnost KPMG ČR vyplývá, že Češi své zvyky v tomto směru nemění. Stále populárnějšími se potom stávají donáškové služby, které jídlo donesou až do kanceláře.

Jídlo v krabičce nevystydne

Zákazníci donáškových služeb využívají širokých možností výběru restaurace a pohodlného způsobu objednávek. Jídlo dostávají dotázaní nejčastěji v polystyrenových krabičkách, v 72 procentech případů.

„Polystyrenové krabičky, takzvané termoboxy, udrží jídlo déle čerstvé. Díky svým izolačním vlastnostem zamezí úniku tepla, pokrm tedy není nutné ani po delší době ohřívat. Zdravotní nezávadnost polystyrenu je garantována evropskými normami,“ uvedl Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Podle průzkumu jsou objednávky jídla z restaurací většinou vyřizovány po telefonu, výjimkou ale není ani využití webových stánek restaurace nebo stránek dovozce či donáškové služby.

Fast food je až poslední možnost

Restaurace a jejich polední nabídky využívají především kancelářští pracovníci. Ti se zároveň vyhýbají fastfoodovým restauracím, které navštěvují jen necelá dvě procenta z nich.

Téměř 20 procent respondentů se stravuje ve firemních kantýnách, které jsou časté v průmyslových provozech. Nabízejí levnější způsob stravování, na obědy přispívají zaměstnavatelé.

Reklama

Související články

Pizza zdarma motivuje lépe než peníze

Jak zvýšit pracovní produktivitu svých zaměstnanců? Spíše než peníze navíc je vybudí pizza zdarma. Alespoň to je výsledkem experimentu Dana Arielyho, o němž se...

Výběr článků

Načítám