Hlavní obsah

Bývalý šéf MI6 řídil „krtka“ v StB. Pro své svazky si přijel do Prahy osobně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden zavítal do Prahy sir Richard Dearlove, bývalý šéf britské zpravodajské služby MI6, který v 70. letech v ČSSR utajeně řídil „krtka“ Miloslava Kroču. Nyní přijel přispět do chystaného dokumentu o činnosti Státní bezpečnosti (StB) v Československu. Při této příležitosti si osobně převzal svazky, které na něj StB vedla. Informoval o tom Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Foto: archív ÚSTR

Kompletní složka včetně dokumentace vedená Státní bezpečností na Richarda Dearlovea v letech 1973-1977 (vlevo) a vyšetřovací spisy majora Miloslava Kroči (vpravo)

Článek

Dearlove během svého působení na britském velvyslanectví v Praze v letech 1973 až 1976 utajeně řídil významného agenta, „krtka“ ve Státní bezpečnosti, příslušníka československé kontrarozvědky Miloslava Kroču.

Dvojitý agent StB Kroča vydělal ohromné jmění, na které nikdy nesáhl. Chtěl lepší život pro dceru

Evropa

Jeho činnost ukončilo náhlé Kročovo úmrtí, po němž se o jeho dvojím životě zcela náhodou StB dozvěděla.

Foto: archív ÚSTR

Richard Dearlove přichází do Archívu bezpečnostních složek, aby se seznámil se spisy vedenými na jeho osobu Státní bezpečností.

Britské rozvědce předával poznatky o činnosti svých kolegů, jiných součástí StB, o struktuře, kádrovém obsazení a metodách práce StB. Mohl prozradit více než 500 tajných spolupracovníků StB a 200 rozpracovávaných osob i dostupné informace o spolupráci StB s KGB. Znal veškerá kontrarozvědná, rozkladná a propagandistická opatření proti britskému zastupitelskému úřadu v Praze.

Dearlove: Kroča by si zasloužil vyznamenání

Dearlove tvrdí, že intenzívní tajná spolupráce Miloslava Kroči s MI6 dlouhodobě zcela ochromovala jakoukoliv činnost StB proti Velké Británii a mimořádným způsobem přispěla v boji Západu ve studené válce proti Sovětskému svazu a jeho východnímu bloku. Za to by si dvojitý agent Kroča podle něj zasloužil ocenění státním vyznamenáním in memoriam.

Redaktor francouzského satirického časopisu byl špiónem československé StB

Evropa

„O Kročově případu se sice již několikrát psalo, nicméně veřejnosti není příliš znám,“ poznamenal k tomu historik Prokop Tomek z ÚSTR.

„Právě nečekaná zmínka případu sirem Richardem při jedné veřejné akci v loňském roce zaujala tvůrce a spolupracovníky připravovaného televizního dokumentu Krycie meno ŠtB natolik, že případu Sup nakonec věnovali jeden z dílů jako příkladu pronikání západních zpravodajských služeb do Státní bezpečnosti,“ popsal.

Foto: archív ÚSTR

Richard Dearlove v debatě nad „svými“ spisy se scenáristou Fedorem Blaščákem a ředitelem ÚSTR Ladislavem Kudrnou

Tomek doplnil, že i takovéto dílčí zveřejnění konkrétní agenturní spolupráce není pro britskou zpravodajskou službu obvyklé a je naprosto unikátní.

Televizní 20dílný dokumentární seriál Krycie meno ŠtB vzniká ve slovensko-české koprodukci pod vedením scenáristy Fedora Blaščáka, na obrazovkách by se měl v obou republikách objevit už letos na podzim.

„Rád pije pivo“

Tvůrci dokumentárního seriálu Dearlovea zkontaktovali a pozvali v minulém týdnu k natáčení do Prahy.

Vědecká rada ÚSTR na protest proti novému šéfovi rezignovala

Domácí

Při této příležitosti pak s přispěním Ústavu pro studium totalitních režimů a Archívu bezpečnostních složek (ABS), zastoupené mj. ředitelem Ladislavem Kudrnou, mu spolu s televizními tvůrci a dalšími historiky včetně předsedy sněmovního bezpečnostního výboru Pavla Žáčka předali kopie spisů vedených Státní bezpečností na jeho osobu v letech 1973 až 1977 a kopii vyšetřovacího spisu Kročova případu.

Stojí v něm např., že Dearlove „umí dobře česky a rád pije plzeňské pivo“, zatímco jeho žena prý „není afektovaná a zavařuje ovoce“.

Foto: Archiv bezpečnostních složek / fond Správa sledování SNB – svazky (SL), arch. č. SL-1236 MV

Vlevo charakteristika Dearlovea a jeho choti ve spisech StB v rámci akce David, vpravo záznam ve spisu StB ze sledování Dearlovea a jeho kontaktů v rámci akce David

Nyní Dearlove se svou manželkou navštívili badatelnu ABS a nad originály dokumentů StB zavzpomínali na život v Praze před 50 lety. Richard Dearlove přicestoval do Prahy po mnoha letech a v rámci návštěvy se podařilo zprostředkovat i setkání s dcerou majora Miloslava Kroči, jak dodali zástupci ÚSTR.

Sir Richard Dearlove vystudoval historii na univerzitě v Cambridge a v roce 1966 se stal příslušníkem britské zpravodajské služby SIS (Secret Intelligence Service), známé jako MI6. Postupně působil v Nairobi, Praze, Paříži, Ženevě a Washingtonu. Svou zpravodajskou kariéru zakončil jako ředitel SIS v letech 1999 až 2004. Získal Řád britského impéria, podílel se na řízení univerzit v Londýně a Cambridgi.
Miloslav Kroča vstoupil do KSČ v roce 1945 jako dělník, v roce 1953 se stal příslušníkem SNB nejprve na Moravě a od roku 1957 na rozvědce - I. správě MV. V letech 1961-1962 vystudoval školu KGB v Moskvě. Poté byl přeřazen ke kontrarozvědce StB v Praze, kde pracoval na „britském úseku“. Dosáhl hodnosti majora. Byl hodnocen jako spolehlivý, pracovitý a zkušený operativec. Zemřel náhle ve věku 50 let v roce 1976 na srdeční slabost. Až poté Státní bezpečnost náhodně zjistila, že se jednalo o dlouholetého spolupracovníka SIS. Mezi opatření patřily kádrové přesuny v StB, ukončení spolupráce s řadou agentů a různá dezinformační opatření a zpravodajské hry.

Výběr článků

Načítám