Hlavní obsah

Byrokracie trápí podnikatele víc než korupce

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byrokratická zátěž znepříjemňuje podnikatelům život víc než korupční prostředí. V průzkumu se pro protikorupční opatření a transparentní průběh veřejných zakázek vyslovilo 65 % podnikatelů, nicméně větší vstřícnost veřejné správy při řešení byrokratických problémů označilo za hlavní problém 70 % podnikatelů.

Foto: Profimedia.cz

Podnikatelům jde o to, aby obce nevymýšlely zbytečné vyhlášky a poplatky, ale aby pomáhaly.

Článek

Unikátní průzkum mezi více než 10 tisíci podnikateli se uskutečnil v souvislosti s podnikatelskými soutěžemi Vodafone Firma roku 2011 a Era Živnostník roku 2011.

Vedle vstřícnosti při řešení byrokracie a vytváření protikorupčního prostředí považuje nadpoloviční většina dotázaných za nejpřínosnější podporu začínajícím podnikatelům.

Největší korupce je v Ústeckém kraji

Z průzkumu také vyplynulo, že více než každý desátý podnikatel se setkal s korupcí. Nejhůře je na tom Ústecký kraj. Tam na otázku, zda se ve městě svého podnikání setkal s korupcí, kladně odpověděla téměř pětina podnikatelů.

„Je zřejmé a výsledky průzkumu to jen dokládají, že podnikatelé jako tvůrci hodnot po samosprávě nechtějí nic navíc, nepožadují zvláštní výhody, absolutní prioritou pro ně není např. rozvoj průmyslových zón,“ potvrdil prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Podle něj jde podnikatelům o to, aby obce dokázaly vytvořit stabilní, transparentní prostředí, kde jim úředníci nekomplikují podnikání, nevymýšlejí zbytečné vyhlášky a poplatky, ale naopak pomáhají.

Spolupráce radnic s podnikateli se zlepšila

Z průzkumu je zřejmé, že relativně nejméně důležitá jsou pro podnikatele setkávání se zástupci radnice.

„To může znamenat, že se spolupráce mezi městskými samosprávami a podnikateli v České republice zlepšuje. Reprezentanti měst totiž vědí, že se spolupráce s firmami a vstřícnost vůči podnikání vyplatí, a že když se někde dobře vede podnikatelům a podnikání, tak se obvykle daří i ostatním,“ podotkl Petr Kužel.

Ke snižování byrokracie a administrativní zátěže přispívá i anketa Absurdita roku 2011, která se vyhlašuje v rámci podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2011 a Era Živnostník roku 2011. Ještě do konce října může veřejnost na www.firmaroku.cz nominovat nesmyslná nařízení, které úřady ukládají podnikatelům. Z nich se pak vybere sedm kandidátů a vítězná absurdita s nejvyšším počtem hlasů bude vyhlášena v listopadu.

Co je v přístupu veřejné správy pro podnikatele nejdůležitější:
Vstřícnost při řešení byrokracie, která souvisí s podnikáním (maximalizace elektronických úkonů a minimalizace počtu návštěv úřadu): 69,9 %
Transparentní průběh veřejných zakázek a protikorupční opatření: 64,6 %
Podpora začínajícím podnikatelům (zlevněné nájmy, cenově zvýhodněné poradenství apod.): 56,4 %
Zviditelnění místních podnikatelů (poutač před vlastním obchodem bez poplatku apod.): 51,9 %
Vytváření úspor pro podnikatele (nízké poplatky, nízká daň z nemovitosti apod.): 50,9 %
Podpora průmyslových a investičních zón: 50,7 %
Servis pro podnikatele (např. školení, novinky v zákonech): 38,7 %
Pravidelná setkávání podnikatelů se zástupci radnice: 32,6 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám