Hlavní obsah

Bohumínský starosta odolává šachmatu gymnazistů už pátým rokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Septimáni Vojtěch Jurok a Miroslav Wąs podruhé v řadě dokázali uhrát v šachové simultánce (simultánní partii) se starostou Bohumína Petrem Víchou (ČSSD) shodně remízu. A letos se k nim přidali i Tobias Jordan z tercie a Daniel Beran z třetího ročníku. Zbytek partií vyhrál starosta.

Foto: MÚ Bohumín, Pavel Čempěl

Tentokrát starosta Bohumína Petr Vícha neprohrál ani jednu šachovou partii

Článek

„Jeden z nejlepších šachistů světa Garri Kasparov míval přízvisko bestie z Baku. Jak asi přezdívají gymnazisté Petru Víchovi, se lze jen dohadovat. Každopádně ani jeden z nich nedokázal prvního muže města v tradiční listopadové simultánce porazit,“ smála se bohumínská mluvčí Jana Končítková.

Projekt Šachy do škol

Díky projektu Šachy do škol, který v Česku probíhá už od roku 2013 a bohumínská radnice jej dlouhodobě podporuje, ale dorůstají starostovi další kvalitní soupeři.

„To se ukázalo u Tobiase Jordana, který patří k nejmladším nadějím tohoto sportu a už sbírá zkušenosti na mezinárodním poli. Nechybělo mnoho a mohl letos vyhrát,“ připustil starosta s tím, že s přibývajícím věkem jej simultánka stojí stále více energie.

V Ostravě se začali vzdělávat budoucí zubaři

Věda a školy

„Vyžaduje dvě až tři hodiny maximální koncentrace a také perfektní paměť, což už u mě neplatí,“ posteskl si.

Petr Vícha se u šachovnic s bohumínskými studenty potkává už přes čtvrt století. A v každé školní generaci se podle něj najde výrazný talent.

„Vzpomínám na bratry Šrámkovy. Právě Vojta Šrámek byl poslední, s kým vzájemný duel skončil v roce 2018 mou prohrou. Nyní dorostli do plnohodnotných hráčů i Mirek Wąs s Vojtou Jurokem, kteří jsou pro mě šachovou hrozbou už od nižšího gymnázia. Silný byl i Dan Beran,“ vysekl starosta poklony svým soupeřům.

Rodiče šachy podporují

Po 27. ročníku má bohumínský starosta na svém kontě celkově 492 výher, 28 remíz a 14 porážek.

Zatímco pro studenty představuje vzájemné setkání u královské hry prestižní záležitost, pro starostu společně s vedením a pedagogy Gymnázia Františka Živného jde o milý způsob, jak propagovat jednu z aktivit, která u dětí rozvíjí kritické a analogické myšlení, podporuje stresovou odolnost a zlepšuje paměťové procesy.

„Rodiče na tento podnět slyší. Výuky šachu v našich mateřských a základních školách se pravidelně účastní přibližně dvě stě malých hráčů,“ shrnula bohumínská mluvčí.

Pro středověk znamenala šachová dáma symbol nepravosti

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám