Hlavní obsah

Až milionu druhů v přírodě bude nejspíš zvonit umíráček

Půl milionu až milion druhů rostlin a živočichů by mohlo v budoucnu hrozit vyhynutí, velké části z nich už v příštích desetiletích. Tvrdí to autoři zprávy o stavu světových ekosystémů, která byla vypracována pro Mezivládní panel OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES).

Foto: Profimedia.cz

Jednou z mnoha příčin vymírání živočišných druhů může být i úbytek lesních porostů.

Článek

Obsah zprávy se bude od příštího pondělka, tedy 29. dubna, projednávat na setkání IPBES v Paříži.

Podle odhadu z roku 2011 je na Zemi kolem osmi milionů druhů rostlin a živočichů, známých organismů je však méně než dva miliony.

„Půl milionu až milion druhů bude pravděpodobně ohroženo vyhynutím, z nich mnohé v příštích desetiletích,“ píše se v předběžném hodnocení biodiverzity pro IPBES.

Konkrétnější údaje zatím agentura AFP, která závěry vědců získala v předstihu, neuvedla.

Zpráva má 1800 stran

Za příčiny pesimistických prognóz analýza označuje zrychlující tempo úbytku čistého vzduchu, pitné vody, lesů pohlcujících oxid uhličitý, opylujícího hmyzu či ryb bohatých na bílkoviny. Na zprávě o 1800 stránkách pracovalo tři roky na 150 odborníků z 50 zemí.

Znění by mělo probírat a následně přijmout 132 členských zemí IPBES. Členskou zemí je od srpna 2014 i Česká republika.

Například před vymíráním hmyzu varovala taktéž jiná studie – podle ní v příštích desetiletích hrozí i vymírání motýlů, mravenců, včel, čmeláků, vrubounů a dalších druhů hmyzu, bez nichž si lze jen těžko představit běžný život.

Dochází však pochopitelně i k objevování nových či znovuobjevování „starých“ druhů. V této souvislosti lze zmínit největší včelu na světě, kterou letos nalezli v Indonésii po téměř 40 letech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám