Hlavní obsah

Astronomové zaznamenali dosud největší vesmírnou explozi. Trvá už tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vesmíru se odehrává ten největší výbuch, jaký vědci kdy pozorovali. Zároveň ale není jisté, odkud se téměř 8 miliard světelných let vzdálená exploze vzala. Událost probíhá již více než tři roky, což značí ohromující sílu výbuchu, a astronomové se tak snaží vypátrat jeho příčinu.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Animace jevu, kdy masivní černá díra požírá hvězdu. Jev se nazývá tidal disruption

Článek

Možné vysvětlení nabízí nedávno publikovaná studie, v níž vědci o události informavali. Dle astronomů z University of Southampton se mohlo například jednat o obrovský oblak plynu, který byl roztrhán černou dírou.

Exploze je natolik silná, že se nedá srovnat s ničím, co vědci dosud pozorovali. V porovnání s ostatními výbuchy je totiž desetkrát jasnější než jakákoliv známá supernova a třikrát jasnější než jev, při kterém hvězdu pohltí supervelká černá díra.

K explozi pojmenované jako AT2021lwx došlo dle odhadů vědců v době, kdy byl vesmír starý asi šest miliard let a sítí dalekohledů je stále možné ji pozorovat.

Klíčová je délka exploze

V loňském roce byli astronomové svědky dosud nejsilnějšího pozorovaného záblesku gama záření, známého jako GRB221009A. Ačkoliv byla tato exploze v porovnání s AT2021lwx jasnější, trvala jen deset hodin, a celkové množství uvolněné energie tak muselo být výrazně menší.

Ačkoliv až dosud nebyl rozsah exploze známý, pozornost vědců získal poprvé už v roce 2020 díky zařízení ZTF (Zwicky Transient Facility) nacházejícímu se v Kalifornii. Následně jej zachytil také systém výstrahy proti dopadu asteroidů ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) na Havaji.

„Většina supernov nebo jevů, kdy hvězdu roztrhá černá díra, trvá jenom několik měsíců, než odezní. Bylo velmi neobvyklé, aby jev zářil více než dva roky,“ uvedl Philip Wiseman, který výzkum na University of Southampton vedl, pro server Independent. Jeho tým tak stále za nejpravděpodobnější příčinu exploze považuje zmíněný extrémně velký oblak plynu či prachu, který se vychýlil ze své oběžné dráhy kolem černé díry, a ta ho následně pohltila.

I díky novým technologiím Wiseman doufá, že podobných pozorovaných úkazů bude přibývat. Věří totiž, že se mohou stát klíčem k pochopení toho, jak se galaxie v průběhu času proměňují.

Astronomové pozorovali „neviditelnou“ galaxii z raného vesmíru

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám