Hlavní obsah

Vědkyni chyběly peníze na výzkum rakoviny. Vyhrála je v soutěži Chcete být milionářem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Argentinská vědkyně Marina Simianová se rozhodla zkusit neobvyklý způsob, jak získat peníze na své bádání o rakovině prsu. Ekonomická krize a vládní škrty tam totiž postihly i financování výzkumu. Bioložka se proto podle agentury Reuters přihlásila do argentinské obdoby televizní soutěže Chcete být milionářem – a její výhra rozhodně nebyla zanedbatelná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědkyně vyhrála v MilionářiVideo: Reuters

 
Článek

Marina Simianová z argentinské Národní výzkumné rady pro vědu a techniku v soutěži vyhrála 500 tisíc pesos (asi 255 tisíc Kč). Hodlá za to nakoupit vybavení pro svou nanobiologickou laboratoř, která zkoumá zejména onkologickou léčbu rakoviny prsu, ale i další formy rakoviny.

„Nejsem žádná hrdinka. Použila jsem strategii, která byla kreativní a prostě jen trochu jiná, abych sehnala potřebné peníze na fungování svého týmu,“ vysvětlila vědkyně podle listu New York Post v rozhovoru na univerzitě v argentinském hlavním městě Buenos Aires.

Slabý kurz tamní měny totiž poznamenal i argentinskou kupní sílu, což se v případě Simianové projevilo hlavně při objednávání vybavení v dolarech – což je běžná praxe, kterou lidé využívají kvůli lepší dostupnosti zboží i nižším cenám.

Do země se vrací méně vědců

Přední vládní činitel zodpovědný za vědu a technologie řekl agentuře Reuters, že rozpočet pro výzkum se zvýšil od doby, kdy se úřadu v roce 2015 ujal prezident Mauricio Macri. Uznal však, že ekonomické výkyvy způsobily zpoždění v čerpání fondů.

Dodal rovněž, že se do země vrací méně argentinských odborníků, kteří absolvovali výzkum v zahraničí. Loni se jich vrátilo pouhých 41, zatímco v roce 2013 to bylo ještě 90. Hrozí tak nebezpečí odlivu mozků.

Argentina má tři nositele Nobelovy ceny za vědu, vědci si ale dlouhodobě stěžují na to, že jim v oboru chybějí prostředky.

Časté prodlevy ve financování jsou též důvodem, proč Simianová zkusila štěstí na poli zábavního průmyslu. Financování jejího vědeckého projektu, který zkoumá rezistenci rakoviny na léčiva, bylo schváleno v roce 2017. Peníze ale přitékají jen po malých částech, loni obdržela pouhou polovinu slíbené částky.

Vědkyně, která o svých potížích promluvila během účinkování v pořadu, uvedla, že doufá, že její televizní debut přitáhne pozornost veřejnosti k vědecké práci.

„Nemohu věřit tomu, jaký dopad to mělo. Doufám, že nám to pomůže mluvit o tom, co se děje ve vědě a technologiích. Vždyť právě o to nám vědcům jde,“ prohlásila pro agenturu Reuters s tím, že svou práci dělá s velkým nasazením, avšak je třeba k tomu mít aspoň minimální podmínky.

Soutěž proběhla minulý týden. Po vítězství ve hře tuto vedoucí výzkumnici podle španělského deníku El País přijal argentinský prezident Macri.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám