Hlavní obsah

Archeologové se po více než století vrátili na místo činu. Pompeje odhalují další tajemství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Pompejích byly odhaleny nové vykopávky. Archeologové znovu otevřeli sektor, který byl naposledy zkoumán na konci 19. století, a objevili kuchyni zdobenou hady, pekárnu, kostry, nádherné fresky, ale i objekt, který svou podobou připomíná tradiční italskou pizzu. O „pizze“ jsme již informovali koncem června.

Foto: Profimedia.cz

Archeologové opět otevřeli sektor v Pompejích, který byl naposledy zkoumán na konci 19. století

Článek

V archeologickém parku v Pompejích probíhá během let mnoho nových vykopávek a výzkumů vědců z celého světa. Starověké město zničené erupcí sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu je podle zpravodajské stanice BBC stále z jedné třetiny neprobádané, vlastně i přímo nevykopané.

„Mnoho z toho bude pro budoucí generace,“ řekl BBC Alessandro Russo, spoluvedoucí archeolog na nové vykopávce. „Máme problém zachovat to, co jsme již našli. Budoucí generace mohou mít nové nápady, nové techniky.“

Sektor parku, který archeologové protentokrát zkoumali, byl už jednou otevřen v průčelí domu na ulici Via Di Nola, která je jednou z hlavních v areálu.

Vesuv v roce 79 vybuchl až na podzim, tvrdí vědci

Věda a školy

Vědci při průzkumu na konci 19. století však pouze identifikovali prádelnu a do větších hloubek nezabředli. Tentokrát byl objeven celý městský blok o rozloze 3000 metrů čtverečních.

Stavaři v tomto bloku v době erupce zřejmě prováděli opravy, protože byly střešní tašky přehledně naskládané na dvou hromadách.

Server BBC News informoval o průběhu a vykopávkách díky exkluzivnímu přístupu společně s Lion TV. Začátkem příštího roku bude totiž na BBC vysílán třídílný seriál o tomto archeologickém výzkumu.

Trouba

Jednou z objevených kuriozit v domě je veliká trouba vpravo od vchodu. Nicméně tato trouba je tak veliká, že by mohla produkovat až 100 bochníků denně. Proto byla pravděpodobně použita spíše ke komerčním účelům.

Obchod ale v domě nebyl, proto je pravděpodobné, že obchodník produkty spíše jen distribuoval.

Pizza

Objev fresky, která znázorňuje kus kulatého chleba s granátovým jablkem, datlemi, ořechy a dalšími plody, vyvolal veliké pozdvižení. Je možné, že pizza existovala daleko dříve, než jsme si mysleli? Vzhledem k tomu, že jsou Pompeje nedaleko Neapole, samotné kolébky tohoto tradičního italského jídla, byl by nález opravdu ikonický.

Pizza je možná starší, než si myslíme, naznačuje 2000 let stará malba z Pompejí

Koktejl

Rajčata ani mozzarella, tedy dvě hlavní ingredience typické pizzy, však v prvním století našeho letopočtu v této oblasti nemohly být k dispozici. Proto by se dala freska přirovnat spíše k focaccie - což je nadýchaný chléb s ingrediencemi a olivovým olejem. O této kuriozitě se psalo již dříve.

Kostry

Celkově bylo v Pompejích nalezeno kolem 1300 až 1500 koster. Při aktuálním objevu byly nalezeny dvě ženy a dítě neznámého původu. Snažily se před erupcí skrýt pod schodištěm. Střecha se ovšem zhroutila, těla tak byla objevena rozdrcená.

V objektu byla také nalezena ohořelá postel. Podle polohy zuhelnatělých pozůstatků archeologové usuzují, že k požáru došlo těsně po erupci. Proto spekulují, že během paniky došlo k převržení lampy.

„Bylo by zajímavé pochopit, kdo byli lidé, kteří to nepřežili,“ sdělil ředitel archeologického parku Gabriel Zuchtriegel. „Byli chudí? Více žen než mužů? Nebo možná lidé, kteří měli majetek a snažili se zůstat, aby ochránili to, co měli, zatímco ostatní, kteří neměli nic, se prostě dali na útěk…“

V Pompejích se po 20 letech otevřel dům Vettiových, Sixtinská kaple města

Cestování

Další fresky

V celém objektu na zdech byly objeveny i další fresky. Jedna z nich zobrazuje epizodu z mýtu o Achillovi, kdy se snažil skrýt převlečený za ženu, aby se vyhnul boji v trojské válce.

Velmi zajímavou freskou je i svatyně v kuchyni - dva žlutí hadi plazící se po vínovém pozadí. Právě do kuchyně totiž přinášeli obyvatelé oběti svým bohům. Had znázorňuje spojení mezi bohy a lidmi.

Mozek Římana pod Vesuvem se změnil ve sklo, vědci zjistili proč

Věda a školy

Pod Vesuvem objevili kostru muže prchajícího před erupcí. Měl u sebe prstýnek

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám