Hlavní obsah

Archeologický unikát ve Vyškově: Kostra matky objímající dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

Archeologové vykopali ve vyškovské průmyslové zóně unikát, našli kostru ženy ze starší doby bronzové, která v hrobě objímá dítě. Takto pohřbená těla z té doby dosud neviděli, řekla ve středu Blanka Mikulková z Ústavu archeologické památkové péče Brno. Kostra ženy a dítěte skončí po dalším zkoumání ve vyškovském muzeu.

Foto: Ústav památkové archeologické péče, Brno , ČTK

Žena s dítětem byly do hrobu v podobě takzvané sídlištní jámy uloženy ve druhém tisíciletí před naším letopočtem velice pietně.

Článek

Ženu a dítě lidé ve druhém tisíciletí před naším letopočtem uložili do hrobu v podobě takzvané sídlištní jámy velice pietně. Jejich hrob byl naaranžovaný, což v té době nebylo vůbec obvyklé. „Úplně jsme na to s kolegy zírali,” uvedla Mikulková.

Podle ní nejsou sice pohřby rodičů s dětmi výjimečné, ale děti bývají v hrobech často pohozené. Tady je tomu ale jinak, protože žena dítě objímá v náručí.

„Hlavy mají u sebe, je v tom neuvěřitelná, až zvláštní pieta. Všichni jsme na to zírali, na Moravě nevím o podobném nálezu,” uvedla Mikulková. Odborníci kostry z hrobu vyjmuli a nyní je bude zkoumat antropolog. Měl by zjistit věk dítěte a ženy, jejich výšku a případně jejich nemoci.

Hrob je prakticky bez další výbavy. „U sebe měly jen pár střípečků keramiky a dva kousky kamenné štípané industrie. Dali si neuvěřitelnou práci s naaranžováním do hrobu,” uvedla Mikulková.

Archeologové budou kostry dál zkoumat. Zjišťovat budou věk ženy i dítěte a zabývat se budou také tím, jak byla žena ve skrčené podobě do hrobu uložena. „Možná půjde poznat, zda nezemřely násilnou smrtí,” uvedla archeoložka.

Reklama

Výběr článků

Načítám