Hlavní obsah

Antidepresiva fungují, mnohdy by ale pacientům víc pomohla terapie v dětství

Novinky, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Odborný magazín Lancet před nedávnem zveřejnil závěry studie, podle níž jsou antidepresiva u dospělých lidí trpících depresí prokazatelně efektivní. Bývalý prezident britské Královské koleje psychiatrů Mike Shooter ale ve svém článku pro deník Guardian upozorňuje, že by velká část poruch nasazení antidepresiv nevyžadovala, kdyby byla podchycena už v dětství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jelikož má velká část poruch u dospělých kořeny v dětství, mohli bychom mnoha z nich předejít, pokud by se nám podařily intervence právě už v raném věku,” míní Shooter.

„Mnozí mladí lidé, které jsem ve své praxi viděl, ještě nenaplňovali formální diagnózy, ale už bylo jasné, že nejsou v pořádku. Jejich vývoj byl narušen fyzickými nemocemi, týráním, úmrtím v rodině, rozvody nebo přírodními katastrofami. Jejich rodiče se jim často zoufale snažili pomoct, ale nevěděli jak,” pokračuje dále Shooter v materiálu pro Guardian.

Někdejší prezident britské Královské koleje psychiatrů varuje před tím, aby se dětem přidělovaly diagnózy a recepty na léky dříve, než je to vhodné a potřebné.

V případě, že jsou podle Shootera promeškány šance na změnu u dětí, zvyšuje se riziko toho, že se neštěstí mladých lidí promění v duševní nemoci a poruchy u dospělých. A u nich bývají léky skutečně nezbytné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám