Hlavní obsah

Američtí vědci vyvinuli vůbec první antilaser

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půl století po objevu prvního laseru vynalezli nyní vědci ve Spojených státech i první antilaser, který zachytí přicházející laserové paprsky, jež se navzájem vyruší a promění v tepelnou energii. Objev může otevřít dveře novým technologiím v počítačové technice, radiologii i vojenství. Informovalo o tom únorové vydání časopisu Science.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Klíčovým materiálem se ukázal křemík. Fyzici Douglas Stone a Hui Cao z Yaleovy univerzity namířili dva laserové paprsky s určitou frekvencí do dutiny s křemíkovou membránou.

„Vyrovnala světelné paprsky tak, že je dokonale zachytila. Odrážely se tam a zpět, až byly nakonec pohlceny a přeměnily se v teplo,“ napsal server Science Daily.

Teoreticky lze podle vědců takto pohltit 99,999 procenta světla. Jim se to v laboratorních podmínkách podařilo na 99,4 procenta.

Stone věří, že takový dokonale fungující absorpční materiál může sloužit k výrobě optických spojů, detektorů a dalších komponentů příští generace počítačů.

V radiologii pak bude podle Stonea možné zaměřit elektromagnetické záření do malého místa jinak nepropustné lidské kůže jak pro léčebné účely, tak pro zobrazování, napsal server.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám