Hlavní obsah

Američtí lékaři transplantovali ledvinu z geneticky modifikovaného prasete první ženě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před několika týdny byla 54letá Američanka Lisa Pisanová ze státu New Jersey blízko smrti. Selhání srdce i ledvin způsobilo, že byla podle agentury AP „příliš nemocná na to, aby bylo možné ji takzvaně kvalifikovat pro tradiční způsoby transplantace“. A tak lékaři z newyorské kliniky NYU Langone Health zkusili něco nového: kombinaci srdeční pumpy s novou prasečí ledvinou.

Lékaři transplantovali prasečí ledvinu ženě z New JerseyVideo: Joe Carrotta For NYU Langone Health, AP

 
Článek

Lékaři pacientce nejprve implantovali tzv. mechanickou srdeční podporu, aby její srdce nadále tlouklo, a o několik dní později provedli transplantaci ledviny z geneticky modifikovaného prasete.

Jak tento týden ve středu oznámil lékařský tým, Pisanová se zotavuje dobře. Nyní, 10 dní po transplantaci, učinila prvních pár kroků pomocí chodítka.

„Byla jsem na konci svých sil,“ řekla pacientka agentuře AP. „Tak jsem to chtěla risknout,“ uvedla o zákroku.

Druhý člověk s prasečím srdcem zemřel necelých šest týdnů po transplantaci

Věda a školy

„Kdyby došlo na nejhorší a zkrátka by to u mě nezafungovalo, mohou zkušenosti z této operace pomoct někomu jinému – může to pak fungovat u jiného člověka,“ dodala.

„Díky této operaci uvidím svou ženu znovu se usmívat,“ nechal se slyšet její manžel Todd.

Doktor Robert Montgomery, ředitel transplantačního ústavu NYU Langone Transplant Institute na zmíněné newyorské klinice, doplnil, že lékaři na operačním sále propukli v jásot, když původně prasečí orgán začal ihned po operaci vytvářet moč.

Kardiochirurg Nader Moazami, který ženě voperoval srdeční pumpu, nicméně varoval, že ještě není vyhráno. Odborníci budou pacientku bedlivě sledovat.

Experimenty navazují na roky pokroku v oboru xenotransplantace, jak je označována snaha nahrazovat nefunkční lidské orgány těmi zvířecími. Po desetiletí koncept nefungoval, neboť lidský organismus zvířecí tkáň odmítal.
V posledních letech se však lékařům podařilo pacientům transplantovat prasečí srdce. Dva muži, kteří je v USA dostali loni a předloni, ovšem zemřeli do několika týdnů.

Pisanová je první ženou, která dostala prasečí orgán – a na rozdíl od předchozích xenotransplantačních pokusů to zde lékaři měli o to těžší, že jí selhalo srdce i ledviny. Před experimentálními operacemi musela být několikrát resuscitována.

První dva pacienti

Jedná se navíc o teprve druhého (živého) člověka, který kdy dostal prasečí ledvinu – po přelomové transplantaci provedené minulý měsíc v nemocnici ve státě Massachusetts. V březnu se totiž týmu lékařů z nemocnice v americkém Bostonu jako prvním na světě podařila úspěšná transplantace ledviny z geneticky modifikovaného prasete živému člověku.

Američané úspěšně transplantovali člověku prasečí ledvinu, už vyrábí moč

Věda a školy

Nová ledvina podle lékařů rovněž začala vytvářet moč. Orgán byl odebrán z prasete, na němž spolupracovníci nemocnice provedli desítky genetických úprav tzv. metodou CRISPR s cílem zlepšit kompatibilitu s člověkem.

Podle lékařů se 62letému pacientovi Richardu Slaymanovi z města Weymouth ve státě Massachusetts po operaci dařilo dobře.

Sice to v jednu chvíli vypadalo, že nový orgán jeho tělo odmítne, ale nakonec se podle posledních zpráv zotavil a v dubnu opustil nemocnici, jak nedávno napsal zpravodajský server STAT News, který se zaměřuje na problematiku zdraví a medicíny. Jak bude situace pokračovat, to se teprve uvidí.

Prasečí ledvina v těle muže s mozkovou smrtí

Za připomenutí stojí i to, že při loňském experimentu pracovala voperovaná prasečí ledvina v lidském těle, které bylo darováno medicíně, po dobu dvou měsíců.

Lékaři z NYU Langone Health transplantovali tuto zvířecí ledvinu 14. července 2023 Maurici Millerovi, muži s mozkovou smrtí. Pokus skončil 13. září, když chirurgové ledvinu z těla vyjmuli a vrátili Mauricovo tělo jeho rodině ke kremaci.

Pokus s transplantací prasečí ledviny do lidského těla byl ukončen. Pracovala dva měsíce

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám